bagatelne myśli lateralne

(Prawie) wszystkie chwyty dozwolone.
sprawiedliwy

Re: bagatelne myśli lateralne

Post autor: sprawiedliwy »

no cóż, Pomorzaku , nie potrafię Ci odpowiedzieć.
POstrzegamy świat i ludzi "nieco" inaczej, także inaczej rozumiemy i interpretujemy wydarzenia,

mimo wszystko pozdrawiam z okazji Dnia Dziadzia.Fajnie jest się cieszyć cudzymi dziećmi, samemu nie mając ciężaru na piersi... tez bym chciała...
pomorzak

Post autor: pomorzak »

sprawiedliwy pisze: pt sty 23, 2026 2:51 am no cóż, Pomorzaku , nie potrafię Ci odpowiedzieć.
POstrzegamy świat i ludzi "nieco" inaczej, także inaczej rozumiemy i interpretujemy wydarzenia,

mimo wszystko pozdrawiam z okazji Dnia Dziadzia.Fajnie jest się cieszyć cudzymi dziećmi, samemu nie mając ciężaru na piersi... tez bym chciała...
Za pozdrowienia serdecznie dziękuję.
Tym różnym postrzeganiem świata i ludzi to się ne martw.
System w którym wszyscy mieli postrzegac tak samo padł w Polsce jakiś czas temu i odrodził się w Niemczech.
Tak właściwie to trend wspólnoeuropejski więc i Polska tak całkiem nie jest od niego wolna.
Szwajcaria trochę się broni ale i ona jest sukcesywnie podgryzana i ta wasza demokracja mocno pod presją.
Takie czasy kiedy lewica się jednoczy bo to bój ich ostatni.
Stary system kruszeje bo mocno podgnily.
A Grenlandia podobno wysiłkiem europejskim obroniona i nie bedzie najazdu czy kupna.
No istny sukces naszej wspaniałej europejskiej dyplomacji.
Trump dostał to co chciał ale koszty tego wszystkiego poniesie europa.
W przekaziorach nagle ten temat nie jest już taki ważny.
Nawet o kolejnych zamachach na infrastrukturę w Niemczech w przekaziorach nie słychać bo jak lewactwo w akcji to jest gut.
Religia klimatyczna po ciosach w Davos jakoś mniej krzykliwa choć po cichu dalej ratuje świat w Niemczech.
Na dodatek przez ogrzanie się klimatu prognozowane są ciągle ekstremalne mrozy a w Niemczech rezerwy gazu w granicach 40% a nowego nie widać.
Jakiś czas temu naukowcy od klimatu stwierdzili że zimy w reichu już nie będzie to i rezerwy gazu nie takie istotne.
Jedyna nadzieja że podobno ogrzewanie mieszkań wyłączą na końcu.
A może powieje ciepelkiem i jakoś się i tym razem uda.
Może jednak kupić taki czujnik tlenku wegla ( czad ) bo jak zaczniemy meble palić w takich kozach to różnie może być.
Co by nie myśleć o czarnych scenariuszach zabralem się za remont łazienki. Nowe fugi w kaflach i silikony. Papranina jest i nie tylko w łazience widać tego ślady. Wyszło jak wyszło ale satysfakcja jest że jeszcze coś potrafię i sił wystarcza. Za tydzien druga łazienka. Teraz już mam troche więcej doświadczenia to i lepiej to ogarnę. Wystarczy na kolejne lata.
sprawiedliwy

pomorzak pisze: sob sty 24, 2026 2:22 pm Tym różnym postrzeganiem świata i ludzi to się ne martw.
To bardzo korzystne jeśli postrzegamy świat różnie, ale.... nie zachwycają mnie teorie spiskowe i tego typu jak "trampkowe" postrzeganie ludzi i świata.

abonuje tyg. Polityka. i mogę ciekawy artykuł wysłać na emaila komuś. Zrównoważony i rozsądkiem podyktowane poglądy wyraża pisarz S. CHWIN-
https://www.polityka.pl/tygodnikpolityk ... zucie.read

sporo ciekawych spostrzeżeń, o Tokarczuk, Szymborskiej, Balzaku, i innych, o demokracji liberalnej, o. cytat : "Ja postrzegam Brauna jako kogoś, kto zręcznie wykorzystuje podatność części męskiej publiczności na teorie spiskowe. Takie teorie są pogardliwie obśmiewane przez mainstream, który powtarza, że ten, kto wierzy w spiski, jest durniem. Młodzi mężczyźni czują się tym osobiście obrażeni, uważając, że człowiek prawdziwie mądry to taki, który nie daje się nabrać na pozory władzy, tylko zagląda, co się za nimi kryje, czyli kto naprawdę pociąga za sznurki – i w efekcie spisek staje się dla niego zasadą świata. A wiadomo, że w Polsce o spisek zwykle są podejrzewani Żydzi. Dla mnie jednak optymistyczne jest to, że Braun ma poparcie w porywach do 10 proc.

Dla pana to mało?
To znaczy, że nie popiera go 90 proc. społeczeństwa, więc to poparcie ciągle pozostaje marginalne." artykuł jest długi i także w wersji audio.
pomorzak

A tak dla mojej ciekawości to jak nazwać teorię spiskową która okazała się prawdą ?
Czy słyszałaś o takowych czy wszystko co nazywano teorią spiskową na zawsze taką pozostało ?
Myślę że to dość istotne pytania na które warto sobie odpowiedzieć.
Jakie są kryteria nazwania czegoś teorią spiskową ?
Obecnie, moim zdaniem, przykleja się taką właśnie łatkę wszystkiemu co nie jest wygodne dla decydentów.
Na dodatek te wszystkie naukowe prawie pewniki ktore nigdy się nie sprawdziły a były tak powszechnie gloszone to nie teorie spiskowe.
Na ile sposobów miało zycie na Ziemi wyginać ( dziura ozonowa, ocieplenie, ochłodzenie, co2, ...... ) w ciągu kilkunastu lat i nic z tego.
Teraz mamy Putina i Trumpa którymi się straszy i jeszcze KI. Czy te nietrafione prognozy to też teorie spiskowe zwłaszcza gdy wiemy że się nie sprawdziły a powodowały dość znaczne koszty dla obywateli.
sprawiedliwy

ale przecież dziura ozonowa jest, bo likwidując lodówki z areolem wypuszczono go sporo. Jest i powoli się zmniejsza, dzięki tym wszystkim zabiegom nie wędruje i zagraża mniej.... lody Arktyki maleją, lodowce znikają, poziom morz się podnosi. TO są fakty. CO2 tez.... oczywiście ziemia sobie poradzi , skoryguje, zostanie 1/4 ludności , zacznie od nowa. Lekceważenie KI -AI jest błędem.
Na "zabawniejsze" jest to ze dziadek LEM Stanisław wizjonersko wszystko przewidział.

Myślę , ze na Twoje pytania KI odpowie Tobie lepiej niż ja. :mrgreen:
pomorzak

sprawiedliwy pisze: ndz sty 25, 2026 1:21 pm ale przecież dziura ozonowa jest, bo likwidując lodówki z areolem wypuszczono go sporo. Jest i powoli się zmniejsza, dzięki tym wszystkim zabiegom nie wędruje i zagraża mniej.... lody Arktyki maleją, lodowce znikają, poziom morz się podnosi. TO są fakty. CO2 tez.... oczywiście ziemia sobie poradzi , skoryguje, zostanie 1/4 ludności , zacznie od nowa. Lekceważenie KI -AI jest błędem.
Na "zabawniejsze" jest to ze dziadek LEM Stanisław wizjonersko wszystko przewidział.

Myślę , ze na Twoje pytania KI odpowie Tobie lepiej niż ja. :mrgreen:
Jak do tej pory to korekta liczby ludnosci dokonywana jest bez udziału Planety.
Ziemia w swojej historii przechodziła różne etapy i to bez udziału ludzi.
Obecnie wmawia się winę człowieka bo to świetny interes na którym zarabia się krocie.
Takie to te fakty.
Jeśli masz fejsa to mogę podesłać świetną wypowiedź pani psycholog o tym dlaczego ofiary oszustwa tak czesto bronią oszustów i nie przyjmują do wiadomości iż zostały oszukane. Sama realna i racjonalna psychologia w dostępnej formie.
pomorzak

Znalezione w necie.
Nie obudzisz nikogo, kto chce spać.
Więc przestań się naginać.
Przestań tłumaczyć.
Przestań marnować energię.
Nie każdy jest gotowy na prawdę.
Nie każdy chce ją zobaczyć.
Niektórzy wolą trzymać się wygody niż wolności.
I to nie jest twoja walka.

Żyjemy w czasach, gdy maski opadają.
Kiedy kłamstwa się kruszą.
Kiedy systemy się chwieją.
Świat stanie się głośny.
Niespokojny. Trzęsący się.

I wtedy ludzie zaczną zadawać pytania.
Nie dlatego, że ich przekonałeś.
Ale dlatego, że samo życie ich budzi.
Nie jesteś tu, żeby prawić kazania.
Jesteś tu, żeby stać.
Jasny. Przebudzony. Niewzruszony.

Bądź latarnią morską, a nie łodzią ratunkową.
Latarnia morska nikogo nie goni.
Stoi.
Płonie.
Pokazuje drogę.
Ci, którzy są gotowi, przychodzą z własnej woli.
A ci, którzy nie są, idą własną drogą.

Zachowaj swoją energię.
Zachowaj swoje światło.
Zachowaj swoją prawdę.
Bo twoją największą siłą nie jest zmienianie innych.
Twoją największą siłą jest bycie sobą.

©Werner Schrägle
godzilla

Post autor: godzilla »

Włóż dużą kostkę lodu do szklanki i dolej maksymalnie wody, tak aby się nie przelała. Ponad wodę będzie wystawał kaeałek lodu... Czekaj aż ten mały lodowiec (lód wystający ponad brzegi szklanki) się rozpuści, a poziom w oceanie (twoja szklanka) się podniesie...

Mirek zacytuj to, może ta wykształcona osoba zrozumie kto ją oszukuje gdy przejrzy na oczy...
pomorzak

godzilla pisze: pn sty 26, 2026 4:57 pm Włóż dużą kostkę lodu do szklanki i dolej maksymalnie wody, tak aby się nie przelała. Ponad wodę będzie wystawał kaeałek lodu... Czekaj aż ten mały lodowiec (lód wystający ponad brzegi szklanki) się rozpuści, a poziom w oceanie (twoja szklanka) się podniesie...
.......może ta wykształcona osoba zrozumie kto ją oszukuje gdy przejrzy na oczy...
Tak faktycznie to Ziemia ma obieg wody w systemie zamkniętym, jeśli się nie mylę.
Może chodzi o wodę w postaci lodu na stałym lądzie bo te pływające to specjalnie niczego nie zmieniają jak myślę.
Soją drogą wmawiać iż lodówki zrobiły dziurę ozonową to tez mocna sprawa.
Czytalem że o zgrozo grubość lodu na biegunach wzrasta i potopu nie będzie. Odwołany.
Ta religia klimatycznego pogromu za sprawą człowieka traci finansowe poparcie swoich wynalazców bo priorytety się zmieniły.
Teraz emergia dla KI jest najważniejsza a ten klimatyczny cyrk stoi na przeszkodzie.
Teraz ci sami lansują calkiem odmienna ideologię i nowi wyznawcy zastąpią starych.
Bóg Mamon nie opuści swoich niewolnikow.
pomorzak

Jeffrey Epstein
w stanach to pewno trochę więcej jak u nas opowiadają.
U nas to jedno co istotne to jak powiązać Trumpa z Epsteinen.
Reszta działalności jak i aktorów nie jest istotna.
Angolom dołożyli za tego Andriu ale jak u nas w dzienniku stwierdzono nic nowego bo to już wiadomo.
Ja sobie trochę czytałem o tych nowych aktach co to ujawnili i dostalem na wymioty.
Otworzyłem flaszkę koniaku dla dezynfekcji.
Godzilla już wczesniej pisał o satanistach.
Myślałem że to przewał ale niestety.
Teraz widzę że on był lepiej poinformowany jak ja.
Trochę naiwny byłem i nie mieściło mi się w głowie że ludzie..............
Na dzisiaj mam dosyć.
Nawet nie wiem czy dam radę śledzić kolejne odkrycia tego bagna ludzkiego upadku.
Światowa elita bez zasłony.
ODPOWIEDZ