Ładne fotki, te z owocami to widać że wszystkie bio, czyli pokarm dla ptaków i owadów.
A wiesz jak ten kwiatek po niemiecku się nazywa? Ma długą nazwę i jesień i czas w nazwie...
Bo polska nazwa to taka nawiązująca raczej do rodu Piastów....
Pozdrawiam
[quote=pomorzak post_id=99433 time=1789763326
Świetnie się czuję w "mojej" Bydgoszczy.
Ale to tak na marginesie.
pozdro
[/quote]
Ok. Nie byłam nigdy. Chyba już nie będę . Mimo że akurat siedzę na dworcu i czekam na pociąg sypialny , na pociechę jest szybki internet.
Kiedyś nawet w Bydgoszczy Mama miała kuzynów, których odwiedziła. Bydgoszcz na ogl odwiedzała nas, jadąc do górskiego sanatorium.
pomorzak pisze: ↑sob wrz 19, 2026 3:08 pm
To Herbstzeitlose a po polsku zimowit jesienny.
Niemiecką nazwę można przetłumaczyć jako ponadczasową jesień.
Ciekawe nazwy w obu językach.
Pozdrowienia
Brawo! Ja dopiero jakieś dziesięć lat temu poznałem niemiecką nazwę a w Polsce chyba nigdy tego truciciela nie spotkałem... Ale ładny jest...
godzilla pisze: ↑sob wrz 19, 2026 4:30 pm
Brawo! Ja dopiero jakieś dziesięć lat temu poznałem niemiecką nazwę a w Polsce chyba nigdy tego truciciela nie spotkałem... Ale ładny jest...
Ponadczasowa jesień w nazwie truciciela to też ciekawe.
U nas są te rośliny często spotykane a o jego trujacych właściwościach to przyznam że nie wiedziałem.
Niebezpieczna piękność. Samo życie.
Spytałem gugla czy jest trująca to mi dwa obrazki pokazało. Gdy spytałem "co jest? Jest trująca czy mogę ja zjeść" to sztuczna półinteligencja zareagowała i odpaliła cały elaborat...
Oto on:
Zimowit jesienny jest rośliną śmiertelnie trującą i pod żadnym pozorem nie wolno jej jeść.Wszystkie części rośliny (kwiaty, liście, nasiona i bulwa) zawierają kolchicynę – niezwykle silną toksynę komórkową. Zjedzenie nawet niewielkiej ilości (np. jednego liścia lub kilku gramów rośliny) może być śmiertelne dla dorosłego człowieka. Ważne fakty o zimowicie jesiennym:Absolutnie niejadalny: Żadna część rośliny nie jest bezpieczna. Gotowanie, suszenie ani mrożenie nie niszczy zawartej w niej toksyny.Częste pomyłki: Wiosną liście zimowita jesiennego bardzo przypominają jadalny czosnek niedźwiedzi. Podczas gdy czosnek niedźwiedzi intensywnie pachnie czosnkiem, liście zimowita są bezwonne. Jesienią jego kwiaty są często mylone z bezpiecznymi krokusami.
Ciężkie objawy: Objawy zatrucia pojawiają się zdradliwie dopiero po kilku godzinach. Obejmują silne pieczenie w ustach, trudności z połykaniem, wymioty oraz ostrą, często krwawą biegunkę. W dalszym przebiegu toksyna prowadzi do niewydolności wielonarządowej i porażenia układu oddechowego. Co zrobić w przypadku podejrzenia spożycia?Jeśli Ty lub ktoś inny zjadł części tej rośliny, jest to stan nagłego, bezpośredniego zagrożenia życia:Zadzwoń natychmiast na pogotowie ratunkowe (w Szwajcarii: 144, w Polsce: 112).Możesz również niezwłocznie skontaktować się ze szwajcarskim centrum toksykologicznym Tox Info Suisse pod numerem alarmowym 145 (z zagranicy: +41 44 251 51 51).Udaj się natychmiast do najbliższego szpitala. Nie czekaj, aż pojawią się pierwsze objawy.
godzilla pisze: ↑pn wrz 21, 2026 6:54 am
Spytałem gugla czy jest trująca to mi dwa obrazki pokazało. Gdy spytałem "co jest? Jest trująca czy mogę ja zjeść" to sztuczna półinteligencja zareagowała i odpaliła cały elaborat...
No mocne to. Teraz będę z ostrożnością spoglądał na to cudeńko.