babulenie

(Prawie) wszystkie chwyty dozwolone.
pomorzak

Re: babulenie

Post autor: pomorzak »

k***
nie jestem kombatantem
na szczescie nie bylem aresztowany
wielu znajomych bylo
sluchalem co opowiadali
wiem ze mielismy wsrod nas donosicieli
ale wielu z nich zostalo zlamanych
jeden z kolegow nas ostrzegl przed soba samym
on nie byl w stanie raz jeszcze wytrzymac
nie mielismy pretensji
kazdy jest inny
kazdy byl siebie pewien tylko w danej chwili
ja wywodze sie z duszpasterstwa akademickiego
teraz moge jedynie wyc gdy widze co obecnie sie dzieje
wtedy bylo latwiej
wiadomo bylo kto nasz kto ich
po latach dowiedzielismy sie ze ci nasi nie zawsze byli nasi
bylismy jak dzieci, bo bylismy dziecmi
teraz wszystko to wraca
juz nie jestem dzieckiem
ja wiem ze jak dlugo ten kraj nie zmierzy sie ze swoja przeszloscia
tak dlugo bedzie zyl w oparach uludy
z oddali czesto widac lepiej
niech sie mlode pokolenie uczy
nic za darmo
jordan274

Post autor: jordan274 »

Wie pan ,ja mysle,ze ten kraj nie tak predko zmierzy sie ze swoja przeszloscia,to nie jest jednorodne spoleczenstwo,poza tym kosciol jako instytucja ma zbyt wiele do powiedzenia,a tez przewaznie
kazdy ma jakas wlasna wizje ,ktora bardzo czesto nijak ma sie do rzeczywistosci i zdrowego rozsadku,zal mi tych mlodych,bo powinni sie uczyc na dobrych przykladach,ja mieszkam na malutkim osiedlu,tu tez widze
ogromne rozwarstwienie,tu tez sa ludzie ,z ktorymi jakakolwiek rozmowa konczy sie tym ,ze traktuja cie ,jak wroga klasowego,dlatego nie ma sensu nawet probowac,dlatego nie wiem ,czy pozostaje nam czekanie
z zalozonymi rekami,tylko na co....?
pomorzak

ja pamietam jak kiedys przy okazji
znajomy , obecnie profesor, swego czasu internowany
z przekonania pisowoe jak sam o sobie mowi
przedstawil mnie jako
dzialacza ktory musial uciekac na zachod przed represjami
na moje protesty
dal do zrozumienia ze taki skromny jestem
facet mi pomogl swego czasu wiec trzymalem pysk
teraz zastanawiam sie jak on wytrzymuje byc w tej samej partii co jego przesladowcy
bo po internowanu nie bylo wcale takie pewne czy jeszcze bedzie chodzil o wlasnych silach
czas robi swoje i chlop stal sie bardzo pobozny choc dawniej z racji zawodu to produkowal aniolki
ja mam czesto taki zal do nich wszystkich za to zaklamanie
nie moge pojac czemu oni tak robia
wielu z nich jest ustawionych i maja powazanie i sprzedaja taki chlam
czasami mysle ze oni oszukuja samych siebie
i to jest ten cel
ale czy mozna byc tak zaslepionym
dla mnie to nie do pojecia
jak widze po latach tych bojownikow
oni byli tu i teraz a po latach
zycie weryfikuje nas wszystkich bez cienia ...........
no jak to powiedziec
wymowki,
godzilla

Post autor: godzilla »

no prosze... ciekawe za co pomorzak komunistow wielbi DZISIAJ...
pomorzak

panie jordan
ja wyjechalem z polski gdy juz nadziei dla siebie i rodziny nie widzialem
wtedy byla jeszcze komuna
ja czesto myslale aby wrocic
kiedys
teraz juz tego nie mam
teraz jestem w domu
ja czesto nie rozumiem choc znam ta mentalnosc
czemu Polska jest tylko sloganem a nie potrzeba serca
cyc sie nabijal ze ja jedna noga w Polsce
tak jest
ja kocham ten kraj i tych ludzi i jestem wsciekly gdy widze ze nic sie nie zmienilo
trzeba zyc poza Polska aby zrozumiec jak to boli
ja czesto spotykalem ludzi co mieli recepty na to jak Polacy powinni mysle i postepowac
totalne bzdury i wynoszenie sie nad innych
znam srodowisko polonijne i ono jest takie same jak ci co w Polsce mieszkaja
czasami to az sie wyc chce, k.urwowac, przeklinac, walic piesciami
to boli
to tak jak tos z rodziny robi z siebie idiote
to jest osobiste
to nie abstrakcja ze ktos komus
czasami boje sie ze jak wykrzycze ten bol
to nie pozostanie juz nic

czasami boje sie krzyczec

czasami boli to tak
pomorzak

godzilla pisze:no prosze... ciekawe za co pomorzak komunistow wielbi DZISIAJ...

Godzill
dzisiaj to ty wal sie

powspominalem sobie

a teraz to ty mnie mozesz
jordan274

Panie Pomorzak,przeciez tego typu zaklamania istnieja ,ja mysle od kiedy istnieje ludzkosc,to nie jest nic nowego,ja szczegolnie obserwowalem to mieszkajac jeszcze w Walbrzychu,ludzie ,ktorzy byli dzialaczami partyjnymi[pzpr],aktywnymi dzialaczami,zaczeli nagminnie bywac w kosciolach i nie tylko bywac ale siadac
w pierwszych rzedach,zeby ich bylo widac i czy sadzi Pan ,ze tak gwaltownie zmienili zapatrywania
i gwaltownie poczuli chec zblizenia do Boga,nie ale to zaczelo byc mile widziane,to na zasadzie jak wiatr zawieje, tez sie dziwilem,bo jak to ,tak nagle,no ale tak to jest,ludzie sa tylko ludzmi,mnie w kazdym razie
juz niewiele jest w stanie zdziwic.
godzilla

Post autor: godzilla »

drogi pomorzaczku, widze ze juz ze trzy lufy walnales na suchy pysk, wiec zaczynasz pokazywac swoje "ludzkie" oblicze...

martwisz sie co sie z Polska dzieje?
ja sie tez martwie...
z tym ze ja sie martwie rowniez o reszte swiata, ktory jest niszczony...

popatrz na pierwsze z brzegu komentarze pod artykulem na onecie opisujacym "zbrodnie" Assada i Rosji, co ludzie o tym mysla... nic nie wycinalem, nic nie korygowalem, skopiowalem jak leci:

~Jusza : Co za stek kłamstw! Ewakuacja rebeliantów i ich rodzin (a nie ludności cywilnej, bo ta chce pozostać w wolnym Aleppo) została wstrzymana dlatego, że rebelianci naruszyli postanowienia układu z rządem i nie wypuszczają cywili i rannych z obleganych przez siebie miejscowości Fuah i Kafraya. Nie ma czegoś takiego, jak "ewakuacja Aleppo", bo to nie ma sensu. W rękach jihadystów jest jedynie jedna niewielka dzielnica, w pozostałych ludzie wracają do normalnego życia, kończy się wreszcie koszmar tej wojny. zwiń
dzisiaj 22:15 | ocena: 100% | odpowiedzi: 6
odpowiedz
oceń: -1 +1
~andrzej do ~3 obserwator: O czym onet nie napisał
Pierwsze - ewakuowani są głównie bojownicy i ich rodziny a nie ludność cywilna
Drugie - nie przedstawiono obiektywnych dowodów ( zdjęcia, filmy ) ani nie wszczęto śledztwa w sprawie domniemanego ludobójstwa w Aleppo. Za niezbity dowód uznano relacje strony zaangażowanej, czytaj rebelianckiej. Nie przeszkodziło to jednak na przeprowadzenie kampanii medialnej pt. "Krwawy Assad- morderca Kobiet i Dzieci" we wszystkich zachodnich mediach
Trzecie - porozumienie na mocy którego umożliwiono grupom zbrojnym opuszczenie Aleppo, wymaga równoczesnej ewakuacji szyitów z okupowanych miejscowości w prowincji Idlib. Rankiem, jedna z bojówek rebelianckich - Al Nursa zablokowała konwój z szyitami na co strona Syryjska zareagowała tymczasowym wstrzymaniem ewakuacji bojowników.
Czwarte - odkryto kilkadziesiąt ciał z ranami postrzałowymi głowy. Byli to jeńcy z armii syryjskiej SAA . Rebelianci przeprowadzili masową egzekucję łamiąc postanowienia genewskie odnośnie traktowania jeńców wojennych. zwiń
dzisiaj 21:53 | ocena: 100% | odpowiedzi: 4
odpowiedz
~do poprawy do ~andrzej: Zapomniałeś kolego :)
Piąte - Prezydent Putin spotkał się dzisiaj w Astanie z Prezydentem Turcji Erdoganem ustalając, że wspólnym wysiłkiem Rosja i Turcja będą dążyć do utrzymania pełnej integralności terytorialnej Syrii oraz zachowania obecnego systemu politycznego. Jest to przełomowe ... rozwiń całość
dzisiaj 22:12 | ocena: 100% | odpowiedzi: 1
odpowiedz
~kto płacze po PI? : Zwyrodnialcy ich sponsorzy degeneraci nie dotrzymują umowy dżihadyści z byłego Frontu al-Nusra blokowali ewakuację rannych z oblężonych przez nich dwóch szyickich miejscowości w prowincji Idlib w Syrii co było wynegocjonowane z zamian za wypuszczenie rzeźników. Ciekawe czy Czerwony Krzyż wyśle ... rozwiń całość
dzisiaj 22:02 | ocena: 100% | odpowiedzi: 1
odpowiedz
~buhahaha : tzw" społeczeństwo miedzynarodowe", chce za pomoca ONZ i innych organizacji miedzynarodowych , niosacych "pomoc", wyprowadzic i ukryc najemników z izraela, usa, i innych państw, w tym oficerów oficjalnych organizacji państwowych, jak mossad, czy cia.. Ruscy i Assad dobrze o tym wiedza, stąd ... rozwiń całość
dzisiaj 21:52 | ocena: 98% | odpowiedzi: 2
odpowiedz
~Uważaj, media w Polsce nie są polskie! do ~slon: To nieprawda. Nie słuchaj mediów bandytów. USA zleciły tę wojnę. Trwa ona od 2011 roku. Rosjanie przystąpili dopiero rok temu na prośbę prezydenta al-Asada. Rok temu, najemnicy USA (umiarkowani i nieumiarkowani obcinacze głów) zajęli prawie całą Syrię. Na okupowanych terenach stworzyli kalifat!... rozwiń całość
47 minut temu | ocena: 95% | odpowiedzi: 2
odpowiedz
~Danek : Wreszcie zakończył się ten koszmar w Aleppo. Teraz nadejdzie czas pokoju i odbudowy. Tylko po co to wszystko było.
Niezrozumiała jest ta propaganda, przeciwko Asadowi. Nawet polscy komentatorzy nie ukrywają ,że mają gdzieś ludność cywilną, im tylko chodzi o to, żeby Asada usunąć ze stołka. ... rozwiń całość
dzisiaj 21:50 | ocena: 94% | odpowiedzi: 3
odpowiedz
lesst(2) : Tymczasem na terenach wyzwolonych w Aleppo nasi znaleźli kilka składów pełnych żywności. Pomoc humanitarna była kierowana na składy al-Kaidy i rozdzielana pomiędzy bojówkarzy Boga i ich rodziny. Ludności cywilnej tę pomoc sprzedawano po cenach rynkowych, czyli dla przeciętnego człowieka niedostępnych.
dzisiaj 22:01 | ocena: 96% | odpowiedzi: 1
odpowiedz
~mój podpis : Czy Fundacja Helsińska i Fundacja Batorego też niosą pomoc i wyraziły troskę o umiarkowanych bandytów sorosowanych przez Sponsora
dzisiaj 21:46 | ocena: 100% | odpowiedzi: 1
odpowiedz
~SAs : Syryjczycy uciekającycy z Aleppo maja skore na rekach wyzarta od gazow prochowych.To nie cywile ale bandyci a ich zbrodnia trwala 6 lat
tekst skopiowalem z tej strony: http://wiadomosci.onet.pl/swiat/organiz ... po/c6sctwl

czy to nie daje impulsu do zastanowienia ze cos jest nie tak z tym swiatem? ze ktos nas tutaj wszystkich oszukuje? ze bandytow nazywa sie bohaterami a bohaterow zbrodniarzami?

czy demokracja jeszcze cos znaczy? czy znaczyla cos kiedykolwiek?

dlaczego bandyci rzadza nasza planeta?

KTO ich tu qrwa na nas naslal???
jordan274

Ja pana rozumie Panie Pomorzak,wcale sie nie dziwie ,ze nie przestal Pan myslec o tej Polsce,ze martwi sie Pan tym wszystkim co sie tu dzieje,ze nadal jest Pan z tym krajem mocno zwiazany,niestety znam tez inne
przypadki,kiedy opluwa sie tek kraj w sposob obrzydliwy,mam takich znajomych w Londynie ,jest to bardzo
przykre.
pomorzak

jordan274 pisze:Panie Pomorzak,przeciez tego typu zaklamania istnieja ,ja mysle od kiedy istnieje ludzkosc,to nie jest nic nowego,ja szczegolnie obserwowalem to mieszkajac jeszcze w Walbrzychu,ludzie ,ktorzy byli dzialaczami partyjnymi[pzpr],aktywnymi dzialaczami,zaczeli nagminnie bywac w kosciolach i nie tylko bywac ale siadac
w pierwszych rzedach,zeby ich bylo widac i czy sadzi Pan ,ze tak gwaltownie zmienili zapatrywania
i gwaltownie poczuli chec zblizenia do Boga,nie ale to zaczelo byc mile widziane,to na zasadzie jak wiatr zawieje, tez sie dziwilem,bo jak to ,tak nagle,no ale tak to jest,ludzie sa tylko ludzmi,mnie w kazdym razie
juz niewiele jest w stanie zdziwic.
panie jordan
ja to znam
ja to nawet potrafie zrozumiec
bo ludzie ida za wlasny profitem
i nawet nie mozna miec im tego za zle
ale czasami, w chwilach slabosci, to tak zal tak boli
ze te wszystkie piekne idee, idealy
zostaja niczym wojenna branka zgwalcone i zmasakrowane
najgorsze ze mnie juz tez to nie dziwi
ale ja sie bronie bo w przeciwnym razie zwatpie w ludzi
ja boje sie ze pewnego dnia staniemy sie tacy sami jak Niemcy za Adolfa
nie tylko Niemcy ale wszyscy
niech pan powie znajomym ze uchodzcy sa ludzmi w potrzebie
wiecej pozytywnych czy negatywnych reakcji ?
ja bylem jednym z nich
jestem wdzieczny za pomoc
wielu kradlo i bylo w konflikcie z prawem
oni robili nam zla opinie
teraz slysze ze my nawet jak bylismy przestepcami to jestesmy lepsi od tych teraz
bo ci teraz to sa zli nawet jak nie kradna i szanuja prawo
wystarczy ze inni nie sa tacy to wszyscy do jednego wora
nas to bolalo
teraz my mowimy tak o innych

no dobra
czas spac
dobraj nocy
Zablokowany