dym szatana

(Prawie) wszystkie chwyty dozwolone.
ChiefKrähe

Re: dym szatana

Post autor: ChiefKrähe »

Aus! Sitz! Platz!
pomorzak

Post autor: pomorzak »

nikita pisze:...a "filiusque" k-wa :evil: :mrgreen: :?: ...
Filioque

(łac. „i Syna”) Wyrażenie dodane do Nicejsko-konstantynopolitańskiego wyznania wiary na synodzie, który się po raz czwarty odbył w hiszpańskim mieście Braga (675), ponieważ wydaje się, że dodanie go do wyznania wiary trzeciego synodu w Toledo (589) jest interpolacją (zob. DH 470). Wskazuje ono na to, że (a) Duch Święty pochodzi od Ojca i Syna, (b) trzy Osoby Trójcy Przenajświętszej są sobie doskonale równe. Dodanie „Filioque” popierał cesarz Karol Wielki (panował w latach 771-814); później w 1013 roku św. Henryk II (panował w latach 995-1024) nakazał całemu Kościołowi łacińskiemu dodanie „Filioque” do wyznania wiary. Grecki Kościół prawosławny mocno się sprzeciwił temu dodatkowi do wyznania wiary, gdyż, wprowadzając drugą zasadę pochodzenia Ducha Świętego, stanowiło ono zagrożenie dla „monarchii” (czyli bycia jedyną niestworzoną zasadą) Boga Ojca. Pogląd ten został wyraźnie odrzucony przez Kościół katolicki (DH 850, 1300-1302). Od czasu, kiedy patriarchą Konstantynopola przestał być Focjusz (ok. 810-895), wyrażenie „Filioque”, często uchodziło za najważniejszy powód oddzielenia się Wschodu od Zachodu. Sobór Florencki (1439) nie nalegał na to, by Grecy przyjęli dodatek „Filioque” do wyznania wiary, byleby tylko uznali samą tę prawdę (DH 1301-1302; ND 323-324), co też uczynili. Podczas, gdy wielu prawosławnych nadal odrzuca „Filioque” jako heretyckie, niektórzy idą w ślady Wasilija W. Bołotowa (zm. 1900 r.), rosyjskiego patrologa, który uważał, że jest to kwestia wolnego wyboru, lub tych, którzy tak jak św. Grzegorz Palamas (1296-1359) starają się w tym względzie pośredniczyć pomiędzy Wschodem a Zachodem. Zob. arianizm, Bóg jako Ojciec, Duch Święty, Nicejskie wyznanie wiary, pochodzenie Osób Boskich, Sobór Florencki, Sobór Lyoński II, teologia Trójcy Przenajświętszej.

http://www.opoka.org.pl/slownik/ltk/filioque.html
Obrazek

Nie jestem pewien czy chodzilo ci o filiusque czy filioque. To drugie mowi wlasnie o kwestii Ducha Sw.
Najciekawszy jest mimo wszystko umownosc tej kwestii podobnie jak i wielu innych skladajacych sie na calosc zwana religia.
nikita

Post autor: nikita »

...napisalem "a filiusque" bo sie wk-wilem na tego bluznierce Cfk. Zas "filioque" uwazam za zbedne, bo dla mnie Syn Bozy i Duch Sw. sa prawa i lewa reka Boga - jako nasz odkupiciel i nami kierujacy. (z woli Boga Ojca Duch Sw. sprawil ze Syn Bozy stal sie dla nas Czlowiekiem - a nie odwrotnie, ani jakos inaczej) Rozumiem tez prawoslawnych, ktorzy nie chca przedstawiac Ducha Sw. jako zwierzecia (golembia) ...
pomorzak

<< ...napisalem "a filiusque" bo sie wk-wilem na tego bluznierce Cfk. >>

Dobre, hy hy hy. Ja tam uwazam ze CK ma calkiem ciekawe podejscie i spojrzenie. Jestem pewien ze w mlodosci byl ministrantem.

<< Zas "filioque" uwazam za zbedne, bo dla mnie Syn Bozy i Duch Sw. sa prawa i lewa reka Boga - jako nasz odkupiciel i nami kierujacy. (z woli Boga Ojca Duch Sw. sprawil ze Syn Bozy stal sie dla nas Czlowiekiem - a nie odwrotnie, ani jakos inaczej) >>

Dobre porownanie z ta prawa i lewa reka. Generalnie to dziala na wyobraznie i jest zgodne z wyobrazeniem i odczuciem. Trdycyjnie to jak przy wszystkich porownaniach problemy wychodza w detalach. Cale cialo za pomoca jednej reki sprawilo ze druga reka nami kiruje itd. Wlasciwie to dlaczego nie ?

<< Rozumiem tez prawoslawnych, ktorzy nie chca przedstawiac Ducha Sw. jako zwierzecia (golembia) ... >>
Obrazek
Święta Trójca. Andrej Rublow. XV w.

Dla mnie to troche takie wydziwianie gdy jednoczesnie Boga Ojca jak i Duch Sw. pokazuja jako ludzi.
nikita

Dla mnie to troche takie wydziwianie gdy jednoczesnie Boga Ojca jak i Duch Sw. pokazuja jako ludzi.
...pokazuja jako OSOBY - bo chodzi o trzy OSOBY...
Osoby mozna tylko przedstawiac jako ludzi - zwierzeta osobami nie sa (dlatego ja nie chce byc "owieczka" papieza, ani innych "duszpasterzy" 8-)
pomorzak

nikita pisze: ...pokazuja jako OSOBY - bo chodzi o trzy OSOBY...
Osoby mozna tylko przedstawiac jako ludzi - zwierzeta osobami nie sa (dlatego ja nie chce byc "owieczka" papieza, ani innych "duszpasterzy" 8-)
A owieczka Dobrego Pasterza ? :D
nikita

A owieczka Dobrego Pasterza ? :D
...to jest frazeologia czasow dawno minionych - czas na emancypacje :geek: ...
pomorzak

nikita pisze: ...to jest frazeologia czasow dawno minionych - czas na emancypacje :geek: ...
??? Barankiem Dobrej Pasterki ???? :o
nikita

...GENAUUU :!: ...why not :?:
pomorzak

nikita pisze:...GENAUUU :!: ...why not :?:
Ale pozostaniemy przy tym ze Jezus byl chlopem ????? :)
ODPOWIEDZ