O takom Polskie...II

Gdzie dwóch Polaków, tam trzy światopoglądy.
pipek

Re: O takom Polskie...II

Post autor: pipek »

Fragment TU-154 na cudownym obrazie

Fragment skrzydła prezydenckiego samolotu, który rozbił się pod Smoleńskiem, zostanie umieszczony w powstającej nowej sukni na obraz Matki Bożej na Jasnej Górze - informuje "Polska The Times".

Chodzi o kawałek metalu pokryty białą farbą i przebity śrubką. Podarowali go ojcom paulinom z Jasnej Góry mieszkańcy Smoleńska.

Nowe korony i płaszcz na cudowny obraz Matki Bożej na Jasnej Górze mają być wotum narodu polskiego w stulecie rekoronacji jasnogórskiej ikony. Przy budowie nowej sukni, nazywanej też królewskim płaszczem, zostaną wykorzystane meteoryty, brylanty, diamenty, a także wota przynoszone przez ludzi. Z racji dramatu pojawi się także wotum narodu, czyli fragment rozbitego samolotu.
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... prasa.html[/img]
I będą się ludziska modlić do śrubki...
A każdy kto przyjdzie z nakrętką będzie uważany za wroga narodu i blużniercę.
bea_mezlot

Post autor: bea_mezlot »

pipek pisze:
I będą się ludziska modlić do śrubki...
A każdy kto przyjdzie z nakrętką będzie uważany za wroga narodu i blużniercę.
n/c

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
whiskeyprint1

Post autor: whiskeyprint1 »

nie drwijcie ze srubki i blachy - one sa radzieckie!
pipek

nie drwijcie ze srubki i blachy - one sa radzieckie!
No cóż,biorąc pod uwagę okoliczności - 2 dni po wypadku,zakonnica,z narażeniem życia,ukradła kawałek czegoś z lasku pod Smoleńskiem,

http://wiadomosci.onet.pl/2699,2163021, ... kalne.html

- to to faktycznie może być kawałek radzieckiego traktora albo snopowiązałki...
pipek

Bezrobocie wśród absolwentów wzrosło o 30%

Dużo więcej młodych osób - tych do 25 roku życia - jest bez pracy. Dużo większe kłopoty ze znalezieniem zatrudnienia mają absolwenci szkół wyższych.

Jak podaje Główny Urząd Statystyczny, ponad 2 mln Polaków w marcu było zarejestrowanych w urzędach pracy. Było ich o 18 proc. więcej niż rok temu. Z tego bezskutecznie szukało pracy aż 450 tys. Polaków, którzy nie ukończyli jeszcze 25. roku życia. Ich liczba zwiększyła się o sto tysięcy w porównaniu z zeszłym rokiem. Bezrobocie wśród absolwentów szkół wyższych wzrosło o blisko 30 proc. W marcu zaledwie 0,7 proc. z wszystkich propozycji w urzędach było skierowanych do absolwentów szkół wyższych, a blisko jedna trzecia były tylko propozycją stażu.

http://praca.wp.pl/kat,18453,title,Bezr ... caid=1a147
Kiedy w 2003 roku moja córka opowiadała mi o sytuacji młodych ludzi w Polsce,to słuchałem jej ze zdumieniem.
Natomiast kiedy przeszła do nastrojów panujących wśród młodzieży,to to już mi się nie mogło pomieścić w głowie.Sytuacja gdzie młodzież nie widziała jakiejkolwiek nadziei na lepsze jutro,nie mogła się liczyc ze znalezieniem jakiejkolwiek pracy i dosłownie modliła się o przystąpienie Polski do UE,po to tylko żeby móc wyjechać z kraju i znależć gdzieś miejsce,gdzie można normalnie żyć...to było coś,czego ja nigdy nie doświadczyłem na własnej skórze.Ja wyjechałem dla kaprysu - nie z konieczności,i jeśli kiedyś było nam w Polsce ciężko,to zawsze mieliśmy nadzieję na lepsze jutro.
Po 6 latach wejściu do Unii i 21 mld euro,owszem,zmienilo się na lepsze,ale o ile?
No i jakie są podstawy do nadziei na lepsze jutro?
Nie wiem.Mieszkam tutaj.Wiem tyle co z publikacji internetowych i relacji rodziny i przyjaciół.
Podejrzewam że nawet mieszkając w Polsce nie wiedziałbym o wiele więcej.
Na pewno sytuację odczuwałbym na własnej skórze,ale to też zależałoby od miejsca zamieszkania,układów i własnej przesiebiorczości.Czyli wcale nie wiedziałbym lepiej,tylko inaczej.
A cyferki mówią swoje....
bea_mezlot

Post autor: bea_mezlot »

pipek pisze: Nie wiem.Mieszkam tutaj.Wiem tyle co z publikacji internetowych i relacji rodziny i przyjaciół.
Podejrzewam że nawet mieszkając w Polsce nie wiedziałbym o wiele więcej.
Na pewno sytuację odczuwałbym na własnej skórze,ale to też zależałoby od miejsca zamieszkania,układów i własnej przesiebiorczości.
pipek

z moich obserwacji , 20 lat temu tytul inzyniera lub magistra to bylo cos , dzis jest wysyp absolwentow po uczelniach wyzszych , chyba ten nie studiuje komu kompletnie sie nie chce lub rzeczywiscie sytuacja finansowa na to nie pozwala
i tak jak w naszych czasach edukacja wiekszosci konczyla sie w wieku lat 20 ,dzis mlodzi przedluzaja sobie beztroskie lata na maxa

trudno wsrod samych mgr. lub inz. znalezc tego odpowiedniego , dlatego nalezy miec odpowiednia sile przebicia ,a z tym roznie bywa , skoro do 25 lat jest sie na garnuszku rodzicow

noi miejsce zamieszkania ma ogromny wplyw
moja corka mgr. ekonomii (handel zagraniczny) ,studia podyplomowe (zarzadzanie zasobami ludzkimi) w warszawie znalazla prace od reki a tu w "one horse town" rio pewnie nawet na sprzedawanie lodow by sie nie zalapala

pzdr :)
whiskeyprint1

czy istnieja jakies wskazniki procentowe dotyczace stanu bezrobocia w polsce?
przypuszczam ze bylby to stan realny w przeciwienstwie do banany podajacej wskaznik 8% - przy czym realny musialby wynosic okolo 12 - 14 % - 4 -6% jest bezrobociem ukrytym - wlicza sie do ogolnej puli zatrudnienia pracownikow za 1 euro/godzina jak tez te osoby ktore w ciagu roku pracuja jedynie przez kilka miesiecy jako pracownicy najemni
pipek

Lawinowy wzrost liczby nowych członków PiS

Po katastrofie pod Smoleńskiem, w której zginął m.in. prezydent Lech Kaczyński i jego małżonka Maria, coraz więcej osób dotychczas sympatyzujących z Prawem i Sprawiedliwością deklaruje chęć wstąpienia w szeregi partii - wynika z informacji PAP uzyskanych od regionalnych polityków PiS.
Ponad cztery razy więcej nowych członków, w porównaniu z poprzednimi miesiącami, zgłosiło się po 10 kwietnia - kiedy doszło do katastrofy - do biura PiS w Krakowie. - Średnio w ciągu miesiąca w Krakowie wstępuje do partii ok. 10 osób. Natomiast od 10 kwietnia do teraz ankiety złożyło już 45 chętnych i wciąż pojawiają się nowe osoby - powiedział Michał Ciechowski z krakowskiego biura PiS. Dodał, że wśród kandydatów przeważają osoby pracujące, w wieku 30-50 lat.

http://wiadomosci.onet.pl/2163966,11,la ... ,item.html

W lutym roku pańskiego 2010,PIS miał oszałamiającą liczbę ok 22 000 czlonków.

I nadal szykuje się do rządzenia krajem.

To juz nawet nie jest ani śmieszne,ani żałosne;
Klub Milośników Psa Szarika liczył sobie 20 razy więcej....
whiskeyprint1

I nadal szykuje się do rządzenia krajem.
-----------------------------------------

dobrze - ale czy nie istnieje mozliwosc koalicji z jakas inna partia?
jesli tak i jesli zaistnieje - wowczas stanie sie sila dominujaca
zreszta - ilu ma pis sympatykow ktorzy nie sa czlonkami partii - nie tylko chodzi o armie rydzyka ale cala mase ludzi niezdecydowanych ktorych mozna "kupic" nawet najglupszym sloganem

przyklad?
w bananowej republice niemiec wystapila wlasnie taka sytuacja - praktycznie rzadzi i szantazuje reszte tak zwana partia "wolnych demokratow" (ktora wybrali ci naiwni uwierzywszy w slogan niemozliwosci - obnizenie podatkow w sytuacji kryzysowej - straszliwego zadluzenia niemiec - powiecmy nieco mniejszego niz grecja) ktora popiera nadzwyczaj wysoka liczba wyborcow - bo cos okolo 6-8% i posiada (byc moze) 50 tysiecy czlonkow (przy osiemdziesieciomilionoej liczbie mieszkancow) ktorzy na ogol sa bankowcymi i wlascicielami przedsiebiorstw - bron tej partii - szantaz polega na tym ze utworzywszy koalicje z tak zwanymi "chrzescijanami" grozi ze z koalicji wystapi - wowczas padnie rzad co byloby tragedia dla tych chrzescijan ktorzy dorwali sie do koryta i nie chca (za wszelka cene) utracic wladzy
pipek

Molestowanie w czasach PRL

Molestowanie seksualne przez duchownych nie jest odkryciem ostatnich lat

Dokumenty archiwalne dowodzą, że w czasach PRL Kościół katolicki zmagał się z takimi problemami, ale były one skrzętnie ukrywane. Nie nagłaśniała ich nawet zwalczająca Kościół bezpieka, chociaż to ona, podczas inwigilacji duchownych, natykała się na przypadki wykorzystywania seksualnego dzieci.

Nie ma właściwie dnia, by w mediach nie pojawiła się sprawa wykorzystywania nieletnich przez osoby duchowne. Słuchając, oglądając, czytając wstrząsające relacje ofiar i rodzin, można odnieść wrażenie, że w Kościele katolickim pojawił się poważny problem. Skandale seksualne w niektórych krajach doprowadziły do bankructw diecezji. Doszło do tego, że otwartym głosem o wykorzystywaniu nieletnich przemówił w tym tygodniu nawet sam papież Benedykt XVI. Tymczasem molestowanie dzieci nie jest wcale problemem nowym, również w Polsce. Kościół zmagał się z nim także w czasach PRL. Tyle że wtedy o wiele łatwiej było takie przypadki ukryć. Ich ślady jednak pozostały. Można je znaleźć w archiwach pozostałych po Służbie Bezpieczeństwa. Tylko tam, bo akta prokuratorskie i sądowe spraw, których dotyczą, już dawno zniszczono.

http://wiadomosci.onet.pl/1605816,2677, ... skart.html

Akta może i poniszczono,ale pamięci ludzkiej jeszcze na szczęście nie.
A kto nie dostał "postkomunistycznej" amnezji to dobrze pamieta jak to w czasach "komuny",podobno strasznie "prześladowani" księża,stanowili kastę świętych krów.
Ich nie karano prawie za nic.Może,ewentualnie,za morderstwo.
Powód?Ano,ci święci mężowi stanowili podporę SB.
Nikt,ale to dosłownie nikt,nie podpiertegotamtego bliźniego swego,tak ochoczo i nagminnie jak nasi,katoliccy,pasterze.
Zablokowany