Odpowiedź, więcej dyskusji nie będzie.

(Prawie) wszystkie chwyty dozwolone.
Malina

Odpowiedź, więcej dyskusji nie będzie.

Post autor: Malina »

Osobiscie nie posiadam w domu niepotrzebnych ksiazek. Jezeli kupuje, to szukam takich, ktore mnie interesuja. Mam ksiaki z ktorymi nigdy sie nie rozstaje, nie pozyczam i takie, ktore lubie i czasem do nich zagladam. Zdaza sie, ze dostaje w prezencie ksiazki i jesli mnie nie interesuja oddaje na makulature albo na aukcje, moze komus sie przyda. Nigdy nie spalilabym zadnej ksiazki.
No to pięknie z twojej strony tylko to jest twój sposob na życie ktory nie wszystkim odpowiada bo nie jest najlepszy. Tą metodą nigdy nie trafisz na książkę "skarb" a takie kupuje się bez rekomendacji, polegając jedynie na swojej intuicji. Nie odmawiam ci jednak twojej metody. Jeśli chcesz kupować tylko to co podoba się innym to twoja broszka, mnie nic do tego.
Ksiazki oddane na makulature nie sa palone, jak ktos tu sugerowal. Jak sa przetwarzane na papier mozna sobie poczytac zamiast gadac glupoty
Skarbeńku a byłaś ty kiedyś w takim miejscu? Ja miałam przyjemność być z wycieczką szkolną z klasą mojego młodszego syna. I pamiętam dobrze jak pracownik który robił dla nas za przewodnika, że książki, i papier spleśniały jest mielony i wywożony na śmietnik, gdyż celuloza przyśpiesza proces rozkładania się śmieci w glebie. Podobnież czyni się z czasopismami wydawanymi na papierze kredowym (tj Architektura, Historia Sztuki itp.) Zbutwiałych książek się nie przerabia, niszczy się je. Części z tworzywa sztucznego są palone.
Starzy ludzie mowia, ze nie drze sie swietych ksiag publicznie. Tora stanowi integralna czesc Biblii /pierwsze piec ksiag/ a dla muzulmanow Boblia jest ksiega objawiona przez Boga. Publiczne palenie tych ksiag jest demonstrowaniem pogardy dla jakiejs religii. Oglaszanie publicznie o zamiarze palenia tego rodzaju ksiazek
Ale ty masz wyobraźnię, tylko pozazdrościć. Sny też masz takie kolorowe?
i zaraz potem wzruszajace historie o skrwawnietym sercu przejetym do bolu cudzym nieszczesciem, jakim to wspanialym i bezinteresownym sie jest przyjmujac taka ksiazke /ja bym nie przyjela/ jest zwyklym koltunstwem.
Naprawde tez mam skrwawniete serce z innego powodu.
Ma ci się prawo nie podobać. Ty uczyniłabyś inaczej ale widzisz co tobie się wydaje nie do przyjęcia dla mnie jest rozwiązaniem i ja nie oceniam ludzi w/g siebie w przeciwieństwie do ciebie. Nie przyjęłabyś książki bo nigdy w życiu do głowy by ci nie przyszło by pomóc drugiemu człowiekowi bezinteresownie przy okazji nie raniąc jego godności. Ale takie niuanse są zbyt delikatne byś je mogla pojąć swym "niekołtuńskim" charakterem.
godzilla

Re: Odpowiedź, więcej dyskusji nie będzie.

Post autor: godzilla »

malina, chcialas byc kontrowersyjna i "ciekawie" napisac...

wyszlo jak zwykle wielkie goovno z twojego zamiaru bo wiekszosc ci zwrocila uwage ze to co piszesz jest czyms niestosownym a ty dalej swoje...

mowilem ci ze mozesz sie podcierac wszystkimi ksiegami tego swiata jesli ci to jakas perwersyjna radoche sprawia - tylko nie rob tego publicznie bo ci ktos krzywde moze zrobic...

ludzie zyja wedlug jakichs tam zasad i norm, ktore sobie wypracowali przez tysiace lat a to ze ty probujesz udawac nowoczesna nie znaczy automatycznie ze caly swiat sie do ciebie dostosuje...

nie musisz na moje slowa odpowiadac... wyrazilem jedynie wlasne zdanie na ten temat...
Malina

Post autor: Malina »

No popatrz żal macie do mnie, że aloha, marycha, Agnieszka Ty i tekajot nie są dla mnie wzorcami do naśladowania ? A z jakiej niby okazji? Nie zamierzam zgadzać z poglądami które stoją w drastycznym konflikcie z moimi przekonaniami. Prawidłowo, jak na ludzi na poziomie, zareagowali pipek i nikta. Mają wątpliwości ale swoich postaw nie narzucają. Wysoką klasę jako człowiek pokazał Wam, samozwańczym "jedynie sprawiedliwym" Pomorzak ale nie zaskoczyło mnie to bo już dawno dowiedliście, że za daleko Wam do jego stylu pojmowania świata.
marycha

Post autor: marycha »

]
Malina pisze:
Tą metodą nigdy nie trafisz na książkę "skarb"
A po co mi ksiaka, ja trafilam na wiekszy skarb, Ciebie. Ty wiesz wszystko i ja ciebie tutaj tylko czytam. A kto by se ksiazkami glowe zawracal.
Skarbeńku a byłaś ty kiedyś w takim miejscu? Ja miałam przyjemność
Oj Skarbenku, bylam, bylam i tez mialam przyjemnosc... :oops:

Ale ty masz wyobraźnię, tylko pozazdrościć. Sny też masz takie kolorowe?
No mam, mam ale gdzie mi do Ciebie krolowo ty moja.....
Nie przyjęłabyś książki bo nigdy w życiu do głowy by ci nie przyszło by pomóc drugiemu człowiekowi bezinteresownie przy okazji nie raniąc jego godności. Ale takie niuanse są zbyt delikatne byś je mogla pojąć swym "niekołtuńskim" charakterem.
No musi moja krewna jest, nawet to o mnie wie. Moglabym nie odpowiadac, ale krewnej nie odmowie.
Jezeli pomagasz komus bezinteresownie to dlaczego o tym mowisz obnoszac sie ze swoim milosierdziem po forum. Bezinteresowna pomoc, jalmuzna itp. powinna byc anonimowa. Ludzie wielkiego serca nigdy sie tym nie chwala, nie licza na wdziecznosc, nie obnosza sie ze swoja chojnoscia, sa skromni.
Nie dosc, ze chcesz spalic ksiazke, to przy okazji wymyslasz historyjki z nia zwiazane zeby opowiedziec o nadludzkim milosierdziu swoim. Wstydz sie .
marycha

Post autor: marycha »

Malina pisze: No popatrz żal macie do mnie, że aloha, marycha, Agnieszka Ty i tekajot nie są dla mnie wzorcami do naśladowania ? A z jakiej niby okazji? Nie zamierzam zgadzać z poglądami które stoją w drastycznym konflikcie z moimi przekonaniami.
Alez uchowaj panie Boze, jaki tam zal? Kto ja? wzorcem do nasladowania?
To dla mnie komplement, ze nie zgadzasz sie z moimi pogladami!
godzilla

Malina pisze:No popatrz żal macie do mnie, że aloha, marycha, Agnieszka Ty i tekajot nie są dla mnie wzorcami do naśladowania ?
a mam to w dupie jakie ty masz poglady i czy bardziej wyznajesz metody lenina, marksa, stalina czy hitlera... twoj problem i twoja dupa, ktora ci ktos kiedys skopie...
alohilani

Post autor: alohilani »

Prosze nie naduzywac mojego nick'a poniewaz ja nie przychodze na forum, zeby zaczepiac Maline.
Wymagam tego samego od Maliny. Odrobine taktu oraz dobrego wychowania.
Czy to za duzo?

Do kolegow forumowych:
Gdybym sie nie odzywala, a bylaby taka potrzeba, to znaczy ze nie korzystam z Internetu przez jakis czas. Moze on trwac tydzien.

Aloha, a jakze!
godzilla

aloha pisze:Prosze nie naduzywac mojego nick'a poniewaz ja nie przychodze na forum, zeby zaczepiac Maline.
mysle ze nikt tu po to nie przychodzi... niestety malinie sie wydaje ze to co jej w glowie siedzi jest obowiazujace dla wszystkich... no i ona musi... bo inaczej sie udusi...
ODPOWIEDZ