bagatelne myśli lateralne

(Prawie) wszystkie chwyty dozwolone.
sprawiedliwy

Re: bagatelne myśli lateralne

Post autor: sprawiedliwy »

pomorzak pisze: pn sie 11, 2025 7:01 am
Nie uważam iż się marnuję.
To był żart, rzecz jasna, nawet z pochwala, lekka nutka przekąsu, Zgadza się...

Otóż ja jestem Ci wdzięczna, ze piszesz swoje zdanie, ponieważ dzięki temu nie izoluje się od świata, i dowiaduje jakie są poglądy innych ludzi z którymi komunikuje. Nie lubie natomiast jak dajesz wklejki cudze, mądrości jakiś ludzi .... .

kilka dni temu był reportaż bodaj na arte tv albo zdf-info prawie dwugodzinny o ludziach - zwolennikach - wyborcach, fanach Trumpa. Przyznam się, ze się zmartwiłam... kompletna degrengolada.
pomorzak

Post autor: pomorzak »

sprawiedliwy pisze: pn sie 11, 2025 10:24 am Nie lubie natomiast jak dajesz wklejki cudze, mądrości jakiś ludzi .... .

kilka dni temu był reportaż bodaj na arte tv albo zdf-info prawie dwugodzinny o ludziach - zwolennikach - wyborcach, fanach Trumpa. Przyznam się, ze się zmartwiłam... kompletna degrengolada.
Cudze mądrości są mądrościami ktorymi się chętnie dzielę.

Co do reportażu, którego nie widziałem a który jak piszesz pokazał kompletną degrengolade zwolenników Trumpa.
Sama jesteś z branży dziennikarskiej i wiesz że za pomocą mediów można"udowodnic" prawie wszystko.
Ten system panuje i w Niemczech gdzie na temat AfD istnieje tylko negatywny przekaz tak jak i o zwolennikach tej partii.
To co pokazuje się w europejskich mediach głównego nurtu na temat Trumpa jest dokladnie takim samym negatywnym przekazem.
Podobnie jest z Rosją i Putinem.
Takie działanie nawet nie dziwi bo dziennikarstwo w dużej mierze stoi na usługach ręki karmiącej.
Jako że lewica ze swoją ideologią wiedzie prym w UE tak też wytycza kierunek i narrację.
Tramp jest na liście wrogow tak jak AfD i Rosja z Putinem i wszyscy nie po linii.
Ja uważam ze na całym świecie ludzie sa w przewadze dobrzy i pozytywnie nastawieni do innych.
Niestety indoktrynacja robi z nich dość bezwolne istoty które wykonują polecenia.
Mam nadzieję że samodzielne myślenie kiedyś się przebije i ludzie zaczną sprawdzać i podawać w wątpliwość to co im się przekazuje.
Mainstream nie ma za zadanie bezstonnie informować a przekazywać treści pomagające sterować ludzmi.
To nie jest wynalazkiem obecnych czasów, choć obecnie jest dużo latwiej i większy zasięg.
Ludźmi manipuluje się od setek jeśli nie tysiecy lat.
Nadchodzą jednak zmiany i w tej dziedzinie.
Tak ja to widzę.
Reflex
Kontakt:

Post autor: Reflex »

Zle to widzisz pomorzaku. Normalna codzienna gazeta sluzy czytelnikowi, nie tym ktorzy rzekomo
ja klamstwem opanowali. Od dziesiatek lat ta prasa sie masowo sprzedaje, ludzie ja szanuja.
Jak bedziesz pisal nieprawde, ja Cie ze smutkiem przestane czytac.
pomorzak

A nam mówią ze im wiecej podatków płacimy tym lepszy klimat.
Niemcy zarżną własną gospodarkę i uratują klimat na Ziemi.
Coś w tym jest.

Obrazek
sprawiedliwy

pomorzak pisze: pn sie 11, 2025 12:14 pm Cudze mądrości są mądrościami ktorymi się chętnie dzielę.

Co do reportażu, którego nie widziałem a który jak piszesz pokazał kompletną degrengolade zwolenników Trumpa.
Sama jesteś z branży dziennikarskiej i wiesz że za pomocą mediów można"udowodnic" prawie wszystko.

Ludźmi manipuluje się od setek jeśli nie tysiecy lat.
Nadchodzą jednak zmiany i w tej dziedzinie.
Tak ja to widzę.
Czołem Waszmości,
To był reportaż o życiu amerykańskiej klasy pracującej najniższej, bo tam T. ma gros zwolenników, oni nie cierpią tych lalusiów z dyplomem Harvarda.

Ale, ale masz racje , ze dziennikarze biją piane i manipulują robiąc z nieistotnej informacji sensacyjna historie, konfabulując i koloryzując. Nie powiedziałabym , ze jestem z branży dziennikarskiej, ale skoro tak to widzisz to komplement. Nie każdy dziennikarz jest kłamcą i manipulatorem, są tez rzetelni dziennikarze, którzy nie potrzebują bić piany bzdurami i się zeszmacić by zarobić na życie. Zarówno opowieści o celebrytach jak i czymśkolwiek, byle sensacyjnie, byle kliknąć , im bardziej niewiarygodne tym bardziej poczytne. A jeszcze znajda się tacy co łykną haczyk i uwierzą.

Ludźmi się manipuluje, to prawda, ale ja mam wrażenie ze właśnie Ty dajesz się na te manipulacje złapać, gdyż szukasz dziwnych informacji, wymyślonych przez żadnych sensacji i poczytności indywiduów , takie Cie rajcują, bo Ci się wydaje , ze to pod prąd, a wiec odkrywające prawdę.

Oczywiście, jako masa jesteśmy jak ławica ryb, czy murmuracja ptasia.....szczególnie ... ach. juz mi się nie chce.
Faktem jest, ze co dziś jest głośnym przestępstwem kiedyś było ledwie dostrzegane, co kiedyś było przestępstwem dziś nim nie jest a czyny są akceptowane. Tak wiec zmiany są zawsze, były i będą zawsze, nic nadchodzić nie musi...(tylko misie krócej śpią.. :lol: )

A tutaj dwoch się nadal obrzuca rzygowinami. Chyba im juz tak zostanie. czy w ten sposób uatrakcyjniają forum ? aby zaglądać, jakie nowe wymyśla inwektywy, obraźliwe przezwiska sobie wynaleźli ?

Dziś juz Środa , jeszcze dwa dni i zobaczymy, co będziemy jeść tej zimy.... a Ukraińcom nadal współczuję, jaki mieszkańcom B.W. Tam juz walczą wszyscy ze wszystkimi o przetrwanie, o przeżycie!

A my sobie siedzimy i wachlujemy upalne powietrze popijając białe winko z kostkami lodu. Właśnie kończa odświeżanie kuchni. Trochę pracy i mojej ale radość do niej wchodzić.

Ciekawa książeczkę skończyłam , chyba o niej wspominałam Chantal Delsol " Chrześcijaństwo. Koniec świata chrześcijańskiego" - to nowa publikacja znanej filozofki. Bardzo przystępnie napisana.
Reflex
Kontakt:

Post autor: Reflex »

A tutaj dwoch się nadal obrzuca rzygowinami. Chyba im juz tak zostanie. czy w ten sposób uatrakcyjniają forum ? aby zaglądać, jakie nowe wymyśla inwektywy, obraźliwe przezwiska sobie wynaleźli ?

Serdecznie dziekuje. Za zrownanie mnie z godzila. Siedze na tym forum ponad dwadziescia lat, napisalem tu
ponad 11 tsiecy postow i nikt poza godzilla nie zostal przezemnie wulgarnie potraktowany.
Z nim nie mozna inaczej rozmawiac. Bylem przez niego wulgarnie setki razy obrzu.
Jeszcze klika dni napisalem o nim cieplo, nie dlatego zeby sie przytuliic, tylko z wiara ze moze sie opanuje.
Niestety. Znowu wulgarnie... Wiec wygarnalem mu jezykiem, ktory rozumie. ..
Jeszcze raz serdecznie wam dziekuje...
sprawiedliwy

Drogi Reflexie,
Reflex pisze: śr sie 13, 2025 4:07 am
Z nim nie mozna inaczej rozmawiac. Coz... Jeszcze raz dziekuje...
Nie znam tego forum tak długo jak Ty, ale gdyby wejść tu tak z "ulicy". to właśnie taki wizerunek by odebrano.

ABsolutnie nie zrównuje Ciebie z godzilla, bo nawet nie wiem co ON wypisuje. Znam tylko Twoje odpowiedzi. Nie zrównuje WAs, czego dowodem , ze Ciebie czytam.
pomorzak

Parę dni w dziczy gdzie zaszylismy się aby uciec od tego szalonego świata. Dzika przyroda wzdłuż wyasfaltowanych ścieżek rowerowych nad brzegami rzeki Lahn. To w Niemczech. My, niczym para szalonych młokosów na swych e-bikach z rozwijanymi czuprynami które jedynie nasze kaski trzymały w ryzach, pędzimy jakby świat przestał istnieć a z nim i prawa fizyki. Na szczęście wyzwanie nie było zbyt ekstremalne i bez obrażeń udało się nam dotrzeć do naszej gawry. Dzupla jak dziupla ale pełna wyzwań. Prysznic był i ciepła woda i zimna co przychodziła kiedy chciała zamiast ciepłej. No ale jak to w dziczy, jakieś niedogodności muszą być. Maszynka do kawy na takie śmieszne kapsle co ani umweltfreundlich ani z opisem obsługi. Przy pierwszej kawie prawie sobie łapy poparzyłem. Z tego powodu parzenie kawy pozostawiłem mojej lubej i obserwowałem jej taniec w kuchni. W koncu udało sie sprokurować coś co przypominało kawę.
No dzicz, kompletna dzicz.
Telewizor był i to chyba z 1,5 m przekątnej. Moja kobita uzależniona i chciala swoja dzienną dawke propagandy a tu dupa.
No było pełno Netfliksów, amazonów i wszelkiego innego ciulstwa ale normalnej propagandy co człek siermiężny łaknie ani dudu.
Co jednak nie robi się z miłości, nawet gdy sie pewnych nałogów nie popiera.
Znalazlem jak można strimować z głównego ścieku i umożliwiłem mojemu szczęściu kolejną dawkę.
Czułem się jakbym był tą pomarszczoną kobitą co królewnie Śnieżcę to niestrawne jabłuszko podała.
Moja kobita jednak bardziej wytrzymała od tej bajkowej i cucić niczym królewicz nie musiałem, niestety.

Wieczorami nie wychodziliśmy bo to jednak dzicz, to wchodziliśmy do wirtualnej namistki świata.
Kobita po netflixach a ja tradycyjnie po internetach.
Przez forum przeleciałem i dostrzegłem że panowie sobie wyrazili a pani opowiedziała się.
No niby to już taka tradycja.
Chłopaki z wyższej półki dogadali się co zrobić z tym trzecim. Teraz cała delegacja poparcia z tym trzecim jedzie do Ameryki.
Delegacja jednak nie będzie przy obróbce swojego pupila i lekka konsternacja i biadolenie.
Nie jest jednak tak źle bo po wszystkim będą mogli zjeść kolację bo droga powrotna dość daleka.
Zobaczymy jak się sprawy potoczą bo straszne pieniądze zagrożone jak im tą wojnę zakończą.
sprawiedliwy

pomorzak pisze: pn sie 18, 2025 1:42 pm Nie jest jednak tak źle
i w tym jest rzeczy sedno! ze nie jest wszystko jedno !

nie, nie jest tak źle, by nie mogło być jeszcze gorzej....

nie wiem, bo ze mnie polityk żaden ale.... wydaje mi się, ze.... to w każdym razie lepiej ze szczyt był bez polskiego udziału. Lepiej, bo nie trzeba było składać żadnych zobowiązań, obietnic itd itp... reszty nie komentuje, gdyż irytuje się bardzo jak prezydenta Pl zrównują z francuskim czy amerykańskim... nie ten system, nie ta konstytucja.... dlaczego ludzie tego nie rozumieją, ze Kanclerz i Premier np. brytyjski wg konstytucji maja większe kompetencje, jak i polski..

PS. fajnie ze udały się wakacje!
pomorzak

Dodatek do urlopu nad rzeką Lahn
Widoki
Diez

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ