bagatelne myśli lateralne

(Prawie) wszystkie chwyty dozwolone.
Reflex
Kontakt:

Re: bagatelne myśli lateralne

Post autor: Reflex »

U nas energia elektryczna nie tylko że droga to jeszcze jej mało bo jak nie wieje i słonko za chmurami to trzeba oszczędzać.
To nie jest tak jak piszesz pomorzaku Nie jesteś podlączony do wiatraków ani energii z pradu slonecznego.
Ich zadaniem jest ladowanie transformatorów z których prąd dopiero jest podlączany do sieci i do użytkowników.
Nigdzie pradu nie brakuje. Juz oni doskonale wiedzą co robią. A poza tym w rozwiniętych okręgach z przemyslem buduje sie elektrownie atomowe. Po za tym czytalem, gdzie wlasnie Niemcy odkryli urzadzenie, ktore daje prąd za darmo! Idzie lepsze pomorzaku, glowa do góry. :)
pomorzak

Post autor: pomorzak »

Reflex pisze: sob mar 22, 2025 5:27 am To nie jest tak jak piszesz pomorzaku Nie jesteś podlączony do wiatraków ani energii z pradu slonecznego.
Ich zadaniem jest ladowanie transformatorów z których prąd dopiero jest podlączany do sieci i do użytkowników.
Nigdzie pradu nie brakuje. Juz oni doskonale wiedzą co robią. A poza tym w rozwiniętych okręgach z przemyslem buduje sie elektrownie atomowe. Po za tym czytalem, gdzie wlasnie Niemcy odkryli urzadzenie, ktore daje prąd za darmo! Idzie lepsze pomorzaku, glowa do góry. :)
zgodnie z nauką pewnego hinduskiego guru przyznam ci całkowita rację
Reflex
Kontakt:

Post autor: Reflex »

Ja nie chcę żadnego poparcia... ja wiem jak to wyglada. Jestem inżynierem.
Samozwanczym. żeby byla jasnosc.
pomorzak

No popatrz, a ja moje zawodowe życie ciągle z prądem i napieciem nie tylko z gniazdka.
Ostatnie lata zabawa przy 4 tys. amperów albo dla odmiany 110 tys. voltów.
Szpula Tesli i fajerwerki z wyładowań.
Człek był pod napięciem ale nigdy nie płynął z prądem.

Ostatnie elektrownie atomowe zamknięto w Niemczech w 2023 roku.
Pewno nie będą potrzebne bo i przemysl się zwija i wynosi za granicę a pasanie kóz nie wymaga tak dużej ilości energii.
Podobno nawet tych od kóz zastąpi KI.

Darmowa energia to pomysł Nikoli Tesli. Problem w tym że darmowa energia nie koniecznie jest darmowa dla odbiorcy.
Obecny system nastawiony jest na wyzysk i uzależnienie.
To jednak zgadzam się z twierdzeniem czy też przeświadczeniem że będzie lepiej.
Bóle porodowe już trwają. U was w Ameryce nawet dość zaawansowane dzięki obecnej administracji. W Europie trochę jeszcze potrwa ale zgodnie z zasadą naczyń połączonych też się wyrówna.
Unia Europejska straszy retoryką wojenną i sypie pieniądze do Ukrainy aby powstrzymać fiasko swoich zapędów ale to już niczego nie zmieni.
Niemcy padną na pysk ale to będzie ich Katharsis. Bolesne ale uzdrawiające i uwalniające.
Gdy powstaną będą wolne od swoich demonów.
Niestety w Niemczech ten proces jest bardzo powolny.

Są jednak jaskółki bo znajomy, wielokrotnie zaszczepiony nagler stwierdził, że ta cala korona to był przewał.
Zaciekawiony nadstawiłem uszy i dosłyszałem jak inny wielokrotnie dobrowolnie kłuty skwitował, że do tak dawnych spraw nie warto wracać.
Czekam aż dotrze do nich o tych niby szczepionkach. Ciekaw jestem jak zareagują bo jeden i drugi mocno podupadł zdrowotnie.
Oczywiście ich stan nie ma niczego wspólnego z tymi dawkami ktore przyjęli. Stare ludzie są bo jeden już po 70 a drugi niedługo dobije.
W tak podeszłym wieku i nieuregulowanym życiu bo jeden były sportowiec a drugi były alkoholik to nic nie dziwi.
Obaj nie prowadzili zdrowego trybu życia.

Wiosna jednak robi swoje i słoneczko rozgrzewa skostniałe kości. Jak w jednej piosence, słonko świeci i ogrzewa wszystkich nawet ..........
Słonko nie tylko grzeje ale i wybucha tak intensywnie że ilości energii dolatujące do Ziemii biją rekordy.
Ziemia emituje też trochę więcej energii (częstotliwość Schumanna ) co trochę dezorientuje.
Katastrofa klimatyczna trochę przyhamowała bo w Ukrainie wolność i demokracja walczy z Iwanem i Donaldem.
Czy ktoś kiedyś by pomyślał że protagoniści Waffen-SS- Galizien będą bronić zachodniej demokracji i staną sie jej symbolem.
Na dodatek będą wspierani przaz Polskę i EU.
Realia są niesamowite.
Pomniki Bandery w Warszawie nie są już tak niemożliwe, bo jak nie honorować bohatera bohaterskiego narodu co nas broni.

"Daremne żale - próżny trud,
Bezsilne złorzeczenia!

Przeżytych kształtów żaden cud
Nie wróci do istnienia.

Świat wam nie odda, idąc wstecz,
Znikomych mar szeregu -

Nie zdoła ogień ani miecz
Powstrzymać myśli w biegu.

Trzeba z żywymi naprzód iść,
Po życie sięgać nowe...

A nie w uwiędłych laurów liść
Z uporem stroić głowę.

Wy nie cofniecie życia fal!
Nic skargi nie pomogą -

Bezsilne gniewy, próżny żal!
Świat pójdzie swoją drogą."

Tak więc defilada pułków Asow w Warszawie, tak jak dawniej ich idoli z SS Galizien, będzie symbolem nowych czasów, pokłonem przed obrońcami Europy.
pomorzak

Ja jeszcze z roczników co przysięgało na przyjaźń z armią radziecką i to jest problem.
Bo jak być wiernym przysiedze jak czasy się zmieniły i armia radziecka zmieniła nazwę a ja sam miejsce zamieszkania.
Teraz mi do wermachtu bliżej tym bardziej że chcą ponownie wprowadzić zasadniczą służbę wojskową.
Mam nadzieję że bez ograniczenia wieku to mam jeszcze szansę po właściwej stronie powalczyć.
Teoretycznie wszystko pamiętam ino żem na kałachu wyszkolony czy jak nasi mówiła Kalaschnikow.
Egal giwera jest giwera to się i na nowej nauczę. Za PRLu uczyliśmy się strzelać do tarczy i to już wtedy wydawało mi się trochę przestarzałe.
No jak liczyć że Npel będzie cicho stał na polu walki. To ja liczę że teraz będę mógł do ruchomego celu napierdalać.
Bo wrogi ciagle w ruchu i jak się nie ruszają to nie warto strzelać.
Nie abym coś miał przeciwko ludkom co w innej drużynie ale jak rozkaz to rozkaz a i taki trochę duch sportowy i jak kopytami się nakryje i krwią zaleje to satysfakcja. Nas już dawniej uczyli że wrogi to się za kobitki, kobitki staruszki czy dzieciaki przebierają to nie trzeba dać się oszukać i walić we wszystko co się rusza aż przestanie.
Piekne czasy jak byliśmy młodzi bo teraz to i ręka nie ta i oko i człek ogólnie miekki się zrobił i myśli za dużo ze niby ta kobitka, czy staruszka kobitka czy dziecko to może prawdziwe i ino se żyje i nie walczy choć walkę o życie można też pod walkę....

Obrazek

To były czasy. Piękni i młodzi i jurni i

Ten przebój musieliśmy śpiewać bo kapral strasznie lubił.

Teraz wypadnie na niemiecki repertuar sie przezucić.
pomorzak

Bad Homburg vor der Höhe.
Park

Obrazek

Obrazek
pomorzak

Obrazek

Obrazek