Swięta 2010

O wszystkim i o niczym nocne Polaków rozmowy.
whiskeyprint1

Re: Swięta 2010

Post autor: whiskeyprint1 »

2
Załączniki
choinki0006ufo.JPG
choinki0006ufo.JPG (26.04 KiB) Przejrzano 11545 razy
choinki0005ufo.JPG
choinki0005ufo.JPG (22.42 KiB) Przejrzano 11545 razy
choinki0004ufo.JPG
choinki0004ufo.JPG (31.5 KiB) Przejrzano 11545 razy
whiskeyprint1

3
Załączniki
choinki0009ufo.JPG
choinki0009ufo.JPG (25.64 KiB) Przejrzano 11545 razy
choinki0008ufo.JPG
choinki0008ufo.JPG (27.49 KiB) Przejrzano 11545 razy
choinki0007ufo.JPG
choinki0007ufo.JPG (31.97 KiB) Przejrzano 11545 razy
alohilani

Post autor: alohilani »

Dziekuje za przepis na makowki.
Zrobie dla rodziny.
Moje jedzenie wyglada inaczej i jest bardzo proste, wiekszosc surowa i warzywna, choc nie tylko, ale skosztowac moge. Mam pozywienie neutralne i alkaliczne, bardzo bardzo proste.
Co do tej zupy czy "bigosu" rybnego, to nie da mi sie tego skopiowac, aby wsadzic do tlumacza google. Nie znam francuskiego. Ale moze cos wykombinuje.
A kapuste te gotuje sie tak: wiadomo - kiszona plucze sie kilka razy i wyciska, gotuje ze dwa razy i odlewa i potem normalnie gotuje, a w miedzyczasie smazy sie duzo zwyklej cebuli na masle (najlepszy ma wtedy smak, ja jednak uzywam oleju winogronowego, czasem dorzuce odrobine masla dla smaku). Wczesniej namoczone i umyte grzyby suszone (nejlepiej prawdziwki lub podgrzybki) gotuje sie oddzielnie, a kiedy miekkie kroi sie je i wraz z woda grzybowa dodaje do kapusty. Odzielnie gotuje sie groch-fasole, navy beans, i kiedy niezupelnie ugotowany dodaje sie razem z woda, w ktorej sie gotowa do kapusty, a potem cebule usmazona, a juz prawie na samym koncu dodaje sie troche kaszy jaglanej i kiedy kasza juz ugotowana, kapusta gotowa. Oczywiscie potrzeba soli do smaku. Mozna dodac rozne przyprawy ziolowe, pieprz na pewno, oczywiscie zadnej Vegety (bo MSG), ale mozna liquid aminos (Braggs), ale jeszcze lepszy do wszystkiego jest lubczyk (lovage), nie ma zadnych "ludowych" skutkow ubocznych;-), w mojej kuchni kroluje od lat, tak samo jak i sproszkowany kminek.
Dziekuje za zimowe krajobrazy na zdjeciach.
Rozumiem to ze zdrowiem. Wplyw zlozony. Odpowiednie pozywienie gra glowna role.

Wszystkiego dobrego.

Aloha!
alohilani

Zdjecia cd.
Załączniki
Merry x-mas 1 004-2.JPG
Merry x-mas 1 004-2.JPG (43.6 KiB) Przejrzano 11517 razy
Zapowiedz
Zapowiedz
Merry x-mas 1 001-2.JPG (42.02 KiB) Przejrzano 11517 razy
Czteroletni tancerz najlepszy!!
Czteroletni tancerz najlepszy!!
Merry x-mas 1 003-2.JPG (40.97 KiB) Przejrzano 11517 razy
alohilani

Cd.
:D 8-)
Załączniki
Tancerki
Tancerki
Merry x-mas 1 009-2.JPG (34.9 KiB) Przejrzano 11517 razy
Tancerki
Tancerki
Merry x-mas 1 008-2.JPG (41.54 KiB) Przejrzano 11517 razy
whiskeyprint1

z twojego przepisu z kapusta skorzystam - sprobuje - i dziuekuje
jesli bedziesz miala problem z zupa rybna to przetlumacze - na forum wiekszej rozdzielczosci nie mozna uzyc - mozesz do mniue napisac to odesle wraz z przepisem

sprobuj inna kapuste (mozna rowniez na zimno)
pol glowki bialej nieduzej kapusty (nie kwasna kapusta) poszatkowac - oplokac i do garnka z relatywnie duza iloscia soli - podgotowac az zmieknie

w miedzyczasie drobno poszatkowac mala cebule (nawet tylko pol) i obrane ze skorki jablko

z kapusty wode odlac - dodac lyzeczke cukru ca 120 gramow masla i wrzucic do goracej jeszcze kapusty - dobrze wymieszac i na stol - mozna odstwic do wystygniecia i jesc na zimno jako dodatek

na wigilie jade do syna - on "kucharzy" tak samo jak ja - oni robia ryby a ja polpetone (oni miesa nie jedza - to dla innych - bedzie z 20 osob) a dla jaroszy polente ulozona warstwami przelozona jarzynami zapiekane/znakomite - sluze przepisem jak tez ewentualnie i jesli zechcesz - nadziewane zucchini - jarskie - tez zapiekane/ i zupe chlebowa na gozdzikach - naturalnie to sa potrawy ktorych nauczylem sie w italii- bigos i makowki robie dla siebie - niemcy tego nie chca jakos jesc

wy macie z pewnoscia znakomite surowce dlatego twoje mozliwosci sa z pewnoscia wieksze i lepsze i z tej przyczyny moge ci zaproponowac rowniez miesa np. podpieczony i duszony z pomaranczami kotlet z koscia - filet nadziewany sliwkami czy kuraka a la potentata czy tez cokolwiek innego - czego ja tu zrobic nie moge bo miesa nie sa zbyt dobre a cieleciny prawie nie ma (oni to gdzies wywoza)

poza tym zycze ci smacznego

whp
pomorzak

Post autor: pomorzak »

zanim zapomne
spiesze i ja z serdecznosciami :D
Załączniki
zyczy-pomorzak.jpg
zyczy-pomorzak.jpg (49.28 KiB) Przejrzano 11467 razy
pipek

Post autor: pipek »

alohilani

Whp, dziekuje za przepis na kapuste z jablkiem, wyprobuje.

U nas sie miesa nie jada od ladnych kilku lat, a wieprzowiny od ponad dwudziestu, a wiec wszystko jest jarskie, duzo surowych salatek roznego rodzaju (wlaczajac kielki, jarmuz, arugule, cilantro i rozne inne), swieze ziola, pelnoziarnista kielkowa pasta i do tego oleje roznego rodzaju, zmielony len, bazylia, itd, olej z prazonych pestek dyni nadaje swoisty smak, orzechy, migdaly surowe, rosliny straczkowe rozniez sa wlaczone. Od czasu do czasu przyrzadzam ryby, nie smazone oczywiscie. Dobry jest losos (nie hodowlany) robiony w porach lub papryce z dodatkiem mleka kokosowego do smaku, moze byc to takze inna ryba.
Jestem kreatywna, dlatego moje potrawy nie moga nudzic. No i uwielbiam pomidory, a wiec pod tym wzgledem mam czesc kuchni wloskiej wlaczona do mojej. Z polskich potraw gotuje przewaznie z okazji swiat tylko kapuste, barszcz czerwony. Nie mam tradycyjnej kuchni polskiej w swojej kuchni ze wzgledu na zmiany nawykow zywieniowych kilka lat temu.
Prawie zapomnialam o avocado. Uzywam do salatek oraz do smarowania chleba ciemnego perlnoziarnistego z kielkami; ten chleb nia ma w ogole cukru, dlatego go lubie. Na to nakladam np. arugule, pomidora i czerwona cebulu, sol i pieprz do samku albo tylko czerwona rzodkiewke i sol. Uzywam rowniez masla kokosowego (olej kokosowy), dobre pod rzodkiewke.
Robie nieraz guacamole, ale dodaje takze inne warzywa, jak np. ogorek swiezy i papryke.
Ciekawi mnie ta zupa chlebowa z gozdzikami, polenta zapiekana z warzywami i nadziewana cukinia. Musza byc pyszne.
Dobry jest takze eggplant, kabaczek to chyba) z papryka zielona i czerwona i tofu na dosc ostro, do tego moze byc ryz brazowy.
Swietna jest takze ryba duszona z mieszanymi warzywami (z torebki mrozone moga byc) i przyprawa curry, moze byc dodane mleko kokosowe dla smaku. Mozna tez dodac przyprawe Cajun, te bardzo lubie, tez dobra i zdrowa.
Do wszystkiego dodaje mieszanki ziol bez MSG (Vegeta odpada) roznego rodzaju, moja kuchnia jest pelna ziol. Zamiast "przyprawy do zup" uzywam Liquid Aminos, Bragg. Robie rowniez swoje wlasne mieszanki z kombinacji ziol.
Nie przepadam za gotowaniem, ale trzeba cos jesc;) Za to lubie robic salatki!

Smacznego!
whiskeyprint1

dla mnie gotowanie jest najbardziej kreatywna czynnoscia ktora wymaga jednak mniej wysilłku niz smarowanie po plotnie - dlatego lubie i kocham a dzis pracuje od dwunastej (teraz szósta) - bo bedzie nas chyba z dwadziescia osob i musze cos "wniesc" (czego inni nie znaja)

zupa chlebowa jest parską odmiana dosyc popularnej we fr. i bardzo prosta
potrzebny czarny chleb (razowy) - najlepiej podeschniety - pokrojony w kostke ( ca 2-3 cm.bez skorki)
nalezy go obsmazyc na masle do zarumienienie (a nawet lekko przypalic)
obrana dużą cebule nabic gesto goździkami (ja goździki wkladam do sitka do herbaty - cebula osobno)
wszystko gotowac na wolnym ogniu (uwage - moze sie przypalic)
kiedy chleb rozgotowany - (ca 30 min) cebule i gozdzki wyrzucic
zawartosc zmiksowac na "crema"
dodac smietany albo robic żółtko
i na talerz

a nadziewane cucchini są wyśmienitością
o miesie nie mysle - bo generalnie tez uzywam warzyw

z uklonami whp
ODPOWIEDZ