rzeczywistosc
-
ChiefKrähe
Re: rzeczywistosc
"Pytanie tylko , gdzie wobec tego wyladowal Midas ..?!"
Kluges Mädchen.
Krol Midas faktycznie przesadzil z tym bogactwem,za co nie dostal duszy zwyklej tylko zupelnie niezwykla,tak zwana superdusze.
Moglabys oczywiscie zapytac,na czym wlasciwie polega roznica miedzy dusza zwykla a superdusza,ale wtedy nie wiedzialbym co odpowiedziec wiec lepiej nie pytaj.Jest tyle innych pieknych pytan ze to jedno mozesz sobie darowac.
Kluges Mädchen.
Krol Midas faktycznie przesadzil z tym bogactwem,za co nie dostal duszy zwyklej tylko zupelnie niezwykla,tak zwana superdusze.
Moglabys oczywiscie zapytac,na czym wlasciwie polega roznica miedzy dusza zwykla a superdusza,ale wtedy nie wiedzialbym co odpowiedziec wiec lepiej nie pytaj.Jest tyle innych pieknych pytan ze to jedno mozesz sobie darowac.
...a owa "swiadoma niedbalosc o wyglad" zawsze ma powody, ktorych my nie znamy, i dlatego jej osadzanie prawie zawsze jest glupota...whiskeyprint1 pisze:. jesli juz o otylosc chodzi /powtarzam - nie to jest sednem problemu - lecz personalny tumiwisizm w kwestii wygladu/ - czasem wystarczy troche mniej jesc
bardzo cie prosze nikita - bys nie poslugiwal sie falszywym zdaniem ze mowie o niepelnosprawnych badz ludziach ulomnych - to nie jest fair - bo wkladasz mi w usta odwrocone do gory nogami zdanie w ktorym jasno oswiadczam ze to sa przypadki moga byc tematem w innej dyskusji - zatem na temat nikt procz ciebie tu nie mowi .- my mowimy o swiadomej niedbalosci o wyglad - mysle ze wypowiedzialem sie jasno
Jakze inaczej my postrzegamy czlowieka, whp i nikita - czasem dokladnie odwrotnie. Na przyklad dla mnie wzorowane na tworczosci Michala Aniola cialo mezczyzny jest powodem estetycznego przezycia, absolutnym idealem piekna - cialo kobiety jako piekno do mnie zupelnie nie przemawia - odpowiada swej funkcji, i jest mi obojetne.
-
whiskeyprint1
...a owa "swiadoma niedbalosc o wyglad" zawsze ma powody, ktorych my nie znamy, i dlatego jej osadzanie prawie zawsze jest glupota...
-------------------------------------------------------
naturalnie - nie wnikniemy - ale na ogol jes przyczyna brak samokrytycyzmu i niewiele ponad to - czyzbym jeszcze raz musial przypomniec warszawska ulice i nie tylko warszawska?
jesli ktos chce wygladac dobrze to czyni po temu starania
w swiecie zapanowalo krzywe pojecie sexy
a brak estetyki ogolnej tez ma swoja
przyczyne i nie miejsce tu
by o tym pisac to
jest inny temat
grecki ideal ciala nie dotyczyl tylko postaci kobiecej ale rowniez mezczyzny - przykro o tym przypominac - ale austryjaczysko z wasikiem tez do tego dążył dlatego kazal żrec eintopf i kartofelsup' kartofelsup - sonntag wurst! i codziennie robic "wycieczki na zydow" - to dla ruchu i zdrowia ciala - czy nie?
teraz dzieciska zra rano-wieczor- w poludnie-w przerwach-miedzy przerwami- w nocy-we snie wafle z kilogramem cukru w jednym a posmarowane kremem czekoladowym w ktory dwa kilogramy cukru i kilogram tluszczu a dla odmiany leberwurst na odpadach z racic swinskich zwiazane smalcem z maciopr i zdechlych trykow - zeby nie smierdzialo skropine perfuma marki astor (bo tanie) - ale nie mow ze na cos innego ich nie stac - bo zra drozsze - byle bylo slodkie i dlatego smakuje - nie - to nieprawda - oni albo nie wiedza (w co watpie) albo jest im szajsegal
krucazeks - jesli juz mowimy o otylosci - nie chce o amerykanskie - to jest specjalnosc takiego balwana wszechwiedzacego - mimo ze wlosi zra nudle zwane pasta (weglowodany) jakos mamek coraz mniej widac na ulicy - a raczej szczuple dziewczyny i chlocow - to nie tylko w miastach - ale w malych miejscowosciach
nie chcialem o otylosci bo to nie ten temat - jeszcze raz podkreslam - moja wypowiedz mowi o niedbalosi i obojetnie czy ktos nosi dzinsy czy spodnie od diora - tu chodzi o umiejetnosc dobrania odziezy tak by czlowiek byl juz z dala widoczny ze jest czlowiekiem - co szczegolnie dotyczy kobiet - gdyz poza biologiczna funkcja - maja funkcje nosicielek zywej estetyki
-------------------------------------------------------
naturalnie - nie wnikniemy - ale na ogol jes przyczyna brak samokrytycyzmu i niewiele ponad to - czyzbym jeszcze raz musial przypomniec warszawska ulice i nie tylko warszawska?
jesli ktos chce wygladac dobrze to czyni po temu starania
w swiecie zapanowalo krzywe pojecie sexy
a brak estetyki ogolnej tez ma swoja
przyczyne i nie miejsce tu
by o tym pisac to
jest inny temat
grecki ideal ciala nie dotyczyl tylko postaci kobiecej ale rowniez mezczyzny - przykro o tym przypominac - ale austryjaczysko z wasikiem tez do tego dążył dlatego kazal żrec eintopf i kartofelsup' kartofelsup - sonntag wurst! i codziennie robic "wycieczki na zydow" - to dla ruchu i zdrowia ciala - czy nie?
teraz dzieciska zra rano-wieczor- w poludnie-w przerwach-miedzy przerwami- w nocy-we snie wafle z kilogramem cukru w jednym a posmarowane kremem czekoladowym w ktory dwa kilogramy cukru i kilogram tluszczu a dla odmiany leberwurst na odpadach z racic swinskich zwiazane smalcem z maciopr i zdechlych trykow - zeby nie smierdzialo skropine perfuma marki astor (bo tanie) - ale nie mow ze na cos innego ich nie stac - bo zra drozsze - byle bylo slodkie i dlatego smakuje - nie - to nieprawda - oni albo nie wiedza (w co watpie) albo jest im szajsegal
krucazeks - jesli juz mowimy o otylosci - nie chce o amerykanskie - to jest specjalnosc takiego balwana wszechwiedzacego - mimo ze wlosi zra nudle zwane pasta (weglowodany) jakos mamek coraz mniej widac na ulicy - a raczej szczuple dziewczyny i chlocow - to nie tylko w miastach - ale w malych miejscowosciach
nie chcialem o otylosci bo to nie ten temat - jeszcze raz podkreslam - moja wypowiedz mowi o niedbalosi i obojetnie czy ktos nosi dzinsy czy spodnie od diora - tu chodzi o umiejetnosc dobrania odziezy tak by czlowiek byl juz z dala widoczny ze jest czlowiekiem - co szczegolnie dotyczy kobiet - gdyz poza biologiczna funkcja - maja funkcje nosicielek zywej estetyki
-
ChiefKrähe
Z otyloscia roznie bywa.Czasami sa to nierozwiazane konflikty z oralnej fazy rozwoju libido,wowczas obzarstwo stanowi regresje do tej fazy i cos w rodzaju formy naiwnej autoterapii.Innym razem jest to podswiadoma potrzeba zbudowania symbolicznego pancerza z tkanki tluszczowej,dla ochrony przed wrogim swiatem na zewnatrz.A jeszcze innymi razami nie sa to zaburzenia funkcjonalne tylko jak najbardziej organiczne.Jak mowie - roznie bywa.
...alez tak, tak - on tez uwazal, ze ziemia jest okragla i kreci sie wokol slonca - podejrzane, czyz nie?whiskeyprint1 pisze:
grecki ideal ciala nie dotyczyl tylko postaci kobiecej ale rowniez mezczyzny - przykro o tym przypominac - ale austryjaczysko z wasikiem tez do tego dążył - czy nie?
-
whiskeyprint1
Jak mowie - roznie bywa.
---------------------------
ja tez mowie - roznie bywa
wiem i zdaje sobie sprawe z roznorakosci przyczyn
moje pytanie ma inny cel - czy jest mozliwe ze ową niemozliwą do zlikwidowania otylosc
mozna uznac za cos normalnego - wyniklego z czegos czego akceptacja bylaby rzecza normalna pod warunkiem by ja lekko skorygowac odzieza- szczegolnie dlatego ze nieznana jest jej przyczyna i to jest kwestia uswiadomienia sobie tego i nie wysmiewaniajej
ale
czy nalezy ja podkreslac (estetyka otylosci - zapewne jako odruch obronny) zgodnie z popularnym w bananie haslem " dick ist sexy"? - a haslo to nie jest zartem z mojej strony jak i tych ktorzy je propaguja!
wiemy o uposledzieniu tych ludzi w sferze zawodowej - sa przedsiebiorstwa ktore zatrudnia tylko szczuple-chude panienki -pisze bo sam mielem z takimi do czynienia w branzy farma i kosmetycznej - kto zatrudni dzis otyla osobe w drogerii? - u rzeznika jest mile wisdziana - w piekarni rowniez - ale nie w cukierni i wytwornej kawiarni badz restauracji
to jest upokarzajace - ale wiemy ze najwieksze spiewaczki operowe wydobywaja glosy z otchlani poteznej masy - powiadaja - to sa zdrowe glosy - ale zadna z nich nie kreowala sie na sexy - ten warianst jest sprzedazna taniocha etetyczna - i to wlasnie jest rzecz o ktora mi chodzi
pisalem o wygladzie piggy - czy nie jest mozliwe by odrzucila ten obcisly kubraczek-kurtke(?) i obcisle na biodrach spodnie? moze wowczas wygladalaby jak glowa rzadu federalnego a nie jak swinka piggy z mupped show
---------------------------
ja tez mowie - roznie bywa
wiem i zdaje sobie sprawe z roznorakosci przyczyn
moje pytanie ma inny cel - czy jest mozliwe ze ową niemozliwą do zlikwidowania otylosc
mozna uznac za cos normalnego - wyniklego z czegos czego akceptacja bylaby rzecza normalna pod warunkiem by ja lekko skorygowac odzieza- szczegolnie dlatego ze nieznana jest jej przyczyna i to jest kwestia uswiadomienia sobie tego i nie wysmiewaniajej
ale
czy nalezy ja podkreslac (estetyka otylosci - zapewne jako odruch obronny) zgodnie z popularnym w bananie haslem " dick ist sexy"? - a haslo to nie jest zartem z mojej strony jak i tych ktorzy je propaguja!
wiemy o uposledzieniu tych ludzi w sferze zawodowej - sa przedsiebiorstwa ktore zatrudnia tylko szczuple-chude panienki -pisze bo sam mielem z takimi do czynienia w branzy farma i kosmetycznej - kto zatrudni dzis otyla osobe w drogerii? - u rzeznika jest mile wisdziana - w piekarni rowniez - ale nie w cukierni i wytwornej kawiarni badz restauracji
to jest upokarzajace - ale wiemy ze najwieksze spiewaczki operowe wydobywaja glosy z otchlani poteznej masy - powiadaja - to sa zdrowe glosy - ale zadna z nich nie kreowala sie na sexy - ten warianst jest sprzedazna taniocha etetyczna - i to wlasnie jest rzecz o ktora mi chodzi
pisalem o wygladzie piggy - czy nie jest mozliwe by odrzucila ten obcisly kubraczek-kurtke(?) i obcisle na biodrach spodnie? moze wowczas wygladalaby jak glowa rzadu federalnego a nie jak swinka piggy z mupped show
Panie whp, chce mi pan przypomniec, ze jestem glupsza od malpy, bo malpa widzi roznice miedzy bananem a kamieniem, a ja nie widze roznicy miedzy mezczyzna a kobieta. Widze prosze pana codziennie we wlasnym domu. Moj maz ma 194 cm wzrostu a ja tylko 162. Moj maz jest duzy i muskularny a ja drobna i szczupla i wiele innych roznic tez, a do tego 2 synow dragali, majacych dokladnie to samo co ich ojciec. Roznic miedzy mna a moimi mazczyznami widze wiecej niz pan ma krawatow, skarpetek i majtek razem. Mimo roznic nikomu to nie przeszkadza i swietnie sie uzupelniamy. Czasem stawiam do pionu moich panow, czasem pozwalaja mi popyskowac ale jak zaczynam beczec to nieba chca mi uchylic.
Pan doskonale wie, co mialam na mysli poslugujac sie symbolem jin-jung.A pan wszystko wie i do tego najlepiej. Tylko prosze niech pan sie wiecej nie wypowiada na temat trzydniowych niemowlat. Na pewno mial pan mozliwosc obserwowania niemowlecia karmiac go piersia, wiec pan wie. Dawno sie tak nie usmialam. Trzydniowy niemowlak i przyglada sie fotografiom
Albo nie ma pan dzieci albo same sobie urosly i nawet pan nie zauwazyl.
Kolejna manipulacja, panie whp. Pan doskonale wie, jesli pada slowo faszyzm, zwykle niektorym kojarzy sie to z Niemcami. Jesli pada slowo feministka, kojarzy sie to z wysuszona stara panna, zlosliwa jedza, pol-baba-pol-chlop i nalezy koniecznie wspomniec o Simone de Beauvoir, ktora roznie sie kojarzy. Swiadczy to o niewiedzy i plyciznie o ktora pana nie posadzam. Pan stawia wlasnie na tych niektorych, moze popra i pan sie troszku posmieje. Panie whp, czas sie panu zatrzymal??? Feministki dawno wymarly. Kobieta jest panie, KOBIETA_CZLOWIEK WOLNY. Wlasnie dzieki temu ruchowi feministek, wspolczesnie kobieta moze sie ksztalcic, byc naukowcem, politykiem, malowac, spiewac, byc aktorem, modelka, uczyc sie jezykow obcych, pisac poezje, powiesci i nawet podpisac sie wlasnym nazwiskiem,tworzyc, uprawiac sporty, slowem wszystko z czego czlowiek moze i chce skorzystac. Co wcale nie przeszkadza byc zona, rodzic dzieci, byc matka i spenic sie jako kobieta. Czy panu jest przykro z tego powodu???? Czy pan sie czuje przez to upokorzony??Teza o braku roznic miedzy kobieta a mezczyzna pochodzi z katechizmu feministek i jest rownie dorzeczna jak ta,ze instynkt macierzynski zostal wymyslony przez mezczyzn by lepiej gnebic kobiety i zmusic je do wychowywania dzieci,na co kobieta z natury nie ma ochoty.Na ten idiotyzm wpadla Simone de Beauvoir,okret flagowy ruchu feministycznego.
Czy pan z tych, co to predzej dadza sie pociac niz zrezygnowac z dominacji i zniewolenia drugiego czlowieka. Wychowany na buraczanych stereotypach nawet nie dopuszcza takich mozliwosci?
Kobieta niczego nie musi udowadniac, na pewno nie chce byc lepsza.
Pozwole sobie napisac o niekonsekwencji pana teorii o kobietach. Panskie poczucie estetyki i umiejetnosci patrzenia na cialo kobiety, nawet pod zimowym plaszczem ukryta widzi .....grecka rzezbe.
No, no ta panska z grafik wyglada mi na taka z wykopalisk sprzed 3000 lat p.n.e.
To ja dziekuje.
Nastepnie pan pisze, ze nie twierdzilby, ze kobiety sa glupie-gorsze od mezczyzn na kierowniczych stanowiskach ale sa raczej bardziej rozsadne, bardziej wnikliwe - pragmatyczne ALE zaciete, bezlitosne, zemstliwe no i nie nalezy zapomniec, ze glupie jak malpy.
Panie wez sie pan zdecyduj!!!!! i opamietaj. Niech pan przestanie mnie rozsmieszac i wskrzeszac feministki, one juz swoje zrobily i chwala im za to.
Wie pan, ja wole czytac Pana Walese, ktory doskonale zna sie na demokracji podobnie jak pan na niemowletach. Slynny cytat p. Walesy: "Miala byc demokracja, a kazdy robi co chce".
ja wyraznie napisalem ze chodzi tylko o te, ktore sam zaobserwowalem... i na ich podstawie powstal moj wniosek ze niektore kobiety tak postepuja...whiskeyprint1 pisze:jako szefowe mniejszej czy wiekszej grupy ludzi wykazuja sie (nie chodzi o wszystkie tylko o te, ktore zaobserwowalem) ignorancja i sa po prostu glupie...
------------------------------------------------------------
panie godzila
ja bym nie twierdzil (nawet nie jako uogolnienie!) ze sa glupie-gorsze od mezczyzny na kierowniczym stanowisku - nieraz rozsadniejsze - bardziej wnikliwe - pragmatyczniejsze /czego czesto mezczyzni nie widza/ - ale
twierdze ze sa bezlitosne- zaciete - bez pardonu - zemstliwe ................................
i byc moze - idac za pana rozumowaniem - jest to kwestia koniecznej konkurencji z mezczyznami
tak samo zaobserwowalem pracujac w roznych fabrykach czy u bauera ze im wiekszego prymitywa zrobia szefem jakiejs nieduzej grupki ludzi tym wiekszym chamem on dla nich bedzie.... a chodzi o moje obserwacje ze Szwajcarii gdzie Szwajcarzy robili brygadzistami Wlochow czy innych Jugoslawian a ci gnebili ludzi bardziej i z wieksza ochota niz rodowici Szwajcarzy....
to samo bylo w duzej starej firmie z tradycjami siegajacymi smierci Chrystusa, w ktorej czasami pracowalem w dziale rolniczym... tu szefami byli rodowici Szwajcarzy ale straszne prymitywy... i tez - im wiekszy i glupszy cham tym bardziej upierdliwy dla ludzi, ktorych mial pod soba...