klimaty

A picture is worth a thousand words.
alohilani

Re: klimaty

Post autor: alohilani »

Mnie chodzi o te zdjecia moich dziadkow i babc, cioci i wujow w dlugich sukniach i specjalnych ubraniach z epoki, z ktorej sa. O przepraszam, mam chyba pare na Picasa album, te przywiezione do US przez ich dzieci na poczatku ubieglego wieku. Trzeba poszukac.

Super zdjecia Whp. Widac juz u Was jesien idzie...

A, no to zamawiam wypedzenie malego zlego ducha :o :? :roll: u takiego jednego znajomego :lol: A to ci czort nie z tej ziemi!! Jak za darmo to za darmo:))
alohilani

Post autor: alohilani »

Mam niestety tylko jedno, reszta jest na starym komputerze, ktory jest w tej chwili uziemiony.

To pochodzi z late miedzywojennych, zrobione juz w US. To zona brata mojego taty z dziecmi. Tato byl najmlodszym z dwanasciorga dzieci, ozenil sie w wieku 44 lat, stad tak duza roznica wieku miedzy mna a moimi kuzynkami, jak inne pokolenie. Tylko jedna z nich jeszcze zyje, ta najmlodsza...

Alo ha!
Załączniki
Ciocia i corki
Ciocia i corki
busia%20daughters%202.jpg (30.46 KiB) Przejrzano 7875 razy
whiskeyprint1

Post autor: whiskeyprint1 »

Zdjecia utrwalaja historie pokolen.
---------------------------------------

to sie nie tylko zgadza - ale zdjecia osob (na ogol rodzinne) sa podswiadomym przedluzeniem zycia
dzieki fotografii /daguer - nieps i innym/ wiem jak wygladal moj ojciec
mam jeden jego list pisany z obozu do swej matki - jest w otwartej i opieczetowanej kopercie - ten list zachowuje pieczolowicie - ale nie znam jego tresci - nigdy nie przeczytam jego zawartosci - i nie dlatego ze nie jest adresowany do mnie - chce uszanowac nietykalnosc czegos co posiadam ale do mnie nie nalezy - inaczej tego wytlumaczyc nie potrafie

nie zapomnijmy jednej rzeczy
fotografii celem jest utrwalnie czasu - takie miedzy innymi jest zalozenie "magnum" - utrwalenie czasu ktore kiedys bylo funkcja malarstwa zanim jakis kretyn uznal je za "sztuke"
jesli zas ktokolwiek fotografie traktuje jako "sztuke" ten znalazl sie w niewlasciwym przedszkolu
- tu przypomne wielkich fotografii ktorzy wiedzieli po co naciskaja spust migawk - doisneau i cartier bressona - oraz calej rzesza innych dzieki ktorym cokolwiek wizualnego - szczatkowego mozemy jeszcze odtworzyc
- nie zapomnije tez ze czlowiek zuzywa 1,5 raza (poltora) natury wiecej niz potrzeuje (to trzeba interpretowac jako produkty wynikle z zuzywania natury) co oznacza ze ona maleje i staje coraz ubozsza dlatego widze codziennie fotografow amatorow (z poteznymi nikonami i objektywami - w sumie wartosc okolo 10 tysiecy euro) ktorzy fotografuja ptaszki-zuabki-sarenki-bociany i to wszystko co do natury i otoczenia nalezy - dlatego i ja (zapewne) ktory wzdrygalem sie kiedys przed taka fotografia (pejzazowa???) utrwalam sobie (ale tylko czasem - bo nie zajmuje sie tym intensywnie) fragmenty ktore za kilkanscie lat nabiora innego znaczenia

ludzie przechodza obok zjawisk i nie widza ich - setki razy przechoda obok parasola z lat 50-tych z drewniana raczka ktory lezal w gaszczu - i dopiero kiedy wzwrocilem nan uwage - sfotografowalem - wzbudzilem nim zainteresowanie i ktos - jakis zbieracz staroci go ukradl - teraz ma "staroc" w domu - a nalezalo to pozostawic w spokoju - ja mam to w skrzynce jako zdjecie w naturze - a zbieracz na polce szczatki czegos - dojdzie do momentu kiedy bedziemy z cmentarzy wykradac ludzkie szczatki ( jak z chaplinem bylo)
capito
nikita

Post autor: nikita »

whiskeyprint1 pisze:
nie zapomnijmy jednej rzeczy
fotografii celem jest utrwalnie czasu - takie miedzy innymi jest zalozenie "magnum" - utrwalenie czasu ktore kiedys bylo funkcja malarstwa zanim jakis kretyn uznal je za "sztuke"
jesli zas ktokolwiek fotografie traktuje jako "sztuke" ten znalazl sie w niewlasciwym przedszkolu
...niemniej czyz w "utrwalaniu czasu" nie miesci sie tez ten element magii lub mistyki, ktory motywowal,byc moze, zarowno autorow, oraz odbiorcow malowidel jaskiniowych, jak i whiskeyprinta pieczolowicie przechowywujacego z premedytacja nieczytany list swego ojca?...
whiskeyprint1

panie nikita
wprawdzie sie na tym nie znam - jak nikt z pewnoscia powiedziec nie moze dlaczego
niemniej (tak sobie mysle) ze zawartosc ich stanowi jedno i drugie - ale watpie czy tak zwane "piekno" - hedonizm zapewne nie byl celem tych malowidel - do dzis nie jestesmy pewni dlaczego w lasceaux czy w altamira - gdzies w autralii - stonhange badz megality bretonskie - poprostu nie znamy tych funkcji (nauka do dzis glowi sie) - jakie funkcje mialy etruskie figurki? nie wiem
ale my wiemy ze malarstwo wczesnego renesansu (o okresie romanskim trudno mowic) mialo funkcje nie tylko religijna ale zdobnicza ku chwale bozej - renesans giotta mial funkcje juz mniej religijna jak pedagogiczna (ilustracyjne objasnienie zdarzen biblijnych) i wreszcie cale malarstwo poznego renesansu funkcje upamietniajaco-kronikarsko - hedonistyczna /velasquez-goya wczesnego baroku/ zas malarstwo theotokopulosa - zwanego el greco - funkcje wylacznie religijna w wyrazie swego manieryzmu - zatem funkcja byla jasna i oczywista do czysu impresjonistow ktorzy "oddawali chwile" - i w momencie wprowadzenia fotografii (nadar) zaczal tracic sie ow sens malarstwa - wprowadzono - "wynaleziono" sztuke" i na boga czyz naprawde byli nam potrzebni tacy jak kupka-kandynski-czurjanis i roznego rodzaju picassy po to by w koncu stalo sie malarstwo czyms niewiadomym i nie wiedziec po co - pompejanskie dekorowalo - grecka rzezba szukala bezwzglednego kryterium piekna - ale to co dzis stalo sie "sztuka" i jej rynki jest wielkim znakiem zapytania na temat rzeczy niepotrzebnych - nie zaprzecze jednak istnienia pewnych funkcji majacych wplyw na estetyke (nie majaca zadnych jasnych kryteriow) zycia codziennego ktore czesto objawia sie kuriozalnymi tworami w obrebie (najczesciej) mody i industrial design - boze jakiw wlosi produkuja buty straszne - z tymi oncietymi szpicami - moda - moda - a kto dzis ubierze naprawde znakomite w formie buty typu angielskiego - raczej jakies pieronskie lacie firmy nike albo adidas by wyprodukowac grzyba na stopie i chodzic uroczyscie w czarnym garniturze bialej koszuli i w krywacie - a na nogach rozowe lacie z napisem nike - cocacola - to jest to! nie moge zapedzic sie dalej bo musialbym wywalic text na temat amerykanskiego wkladu do tak zwanej "kultury wizualnej" na czym sie troche znam
capitano
tekajot

Post autor: tekajot »

Zapewne jest to szkolenie latania na odrzutowcach pancernych pociagowych. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Załączniki
Zalga odrzutowca luksusowo-pancernego
Zalga odrzutowca luksusowo-pancernego
2-1-2008_018_1_1_2_1.JPG (46.23 KiB) Przejrzano 7840 razy
pomorzak

Post autor: pomorzak »

kocie zycie
Załączniki
kocie-zycie-1.jpg
kocie-zycie-1.jpg (41.75 KiB) Przejrzano 7807 razy
kocie-zycie2.jpg
kocie-zycie2.jpg (47 KiB) Przejrzano 7807 razy
Reflex
Kontakt:

Post autor: Reflex »

kocham cie mamo:)

Obrazek
pomorzak

Post autor: pomorzak »

Psikusy na fotkach.

Na tabliczce, na pierwszym zdjeciu pisze
"Serdecznie witamy.
Tedy do kasy"
Załączniki
p1.jpg
p1.jpg (47.01 KiB) Przejrzano 7744 razy
p2.jpg
p2.jpg (46.89 KiB) Przejrzano 7744 razy
whiskeyprint1

juz teraz nie wiem o co chodzi.........

myslalem ze stare zdjecia maja cos mowic

a ja tu widzie jakis wysoce pobozny slub

moglbym tez opublikowac zdjacia z rozwodu kowalskiego jozefa i zony jego anastazja z domu warzyga
oraz opublikowac wyglad samochodu osobowego albo narzeczonej schmidta ktora udaje sie do spowiedzi swietej w celu uwolnienia od grzechow nieczystosci i czynow lubieznych

czy byloby mozliwe ukazanie co spozywano po uroczystym slubie udzielonym przez pewnego xiedza ktory zapewne i tak zadnych uprawnien nie ma - zatem ten cholerny slub jest i tak niewazny - zdaje sie ze przyczyna tej uroczystosci byla tylko jedna - jakas uroczysta i po chrzescijansku popijawia - nie wdze butelek co byloby zadaniem fotografii ktorej funkcją jest dokumentacja slubow i butelek

capito

przy nastepnej okazji ukaze zdjecie samolotu osobowego oraz kolei zelaznej

capito?
Zablokowany