ADWENT

Widziałeś ostatnio ciekawy film albo byłeś na koncercie? Podziel się wrażeniami.
tusku

Re: ADWENT

Post autor: tusku »

helios pisze:nie wiesz o czym piszesz.magia to jest czarna albo biała i robi ją iluzjonista.
iluzjonista to robi tylko sztuczki "magiczne" a "biala" i "czarna" magia to zajmuja sie magowie, czarownicy i czarownice oraz inni wiedzmini... wiem bo czytam sapkowskiego... a ty nie czytasz i nie wiesz...

harry potter tez sie zajmuje magia...
bea_mezlot

Post autor: bea_mezlot »

niektorzy nie rozumieja ,ze cala ta "magia" , urok swiat ,zalezy od nas
ze w kazdym domu jest inaczej , inaczej sie stroi drzewko, inaczej podaje do stolu
ale atmosfera swiat zalezy wylacznie tylko od nas !
czy mieszkasz w usa,australiil szwajcarii, niemczech i innych krajach ,czy w polsce
my tworzymy ta magie, to cos dlaczego lubimy swieta
dlatego lubimy zapach tych swiat , choinki i zapachow dochodzacych z kuchni
mozemy usiasc do stolu i zlozyc sobie zyczenia
mozemy pobyc z bliskimi radujac sie
pipek

Post autor: pipek »

Kochani wy moi,nie wiem o co się sprzeczacie....
Kiedyś,na początku swojej,hm,wiary (bo i jaka to niby wiara skoro skacze ze swoimi zasadami jak motylek po kwiatkach),chrześcijanie obchodzili święto Bożego Narodzenia w styczniu.Później jem przeszło i zagrabili radosne święta innych.
A szkoda.Ludziska mogliby mieć swoje radości przez miesiąc czy dwa,a chrześcijanie swoje drętwe święto przez 2 dni.
Moja żona juz się cieszy na jutrzejszy dzień,bo juz jutro ściągnie indykowe dekoracje i zacznie przystrajać dom na święto Bożego Narodzenia.'
Tak,tak - Bożego Narodzenia.Niekoniecznie chrześcijańskiego boga,choc akurat w naszej tradycji to wiąże sie z narodzinami Chrystusa(?????).
Wyobraźcie sobie że ludzie 25 grudnia świetowali boże narodzenie na długo przedtem zanim chrześcijaństwo wypełzło na świat.
A ci których uczucia religijne są obrażone moim postem,niech nauczą się historii swojej własnej religii.
Ot,tak na początek.
bea_mezlot

Post autor: bea_mezlot »

pipek pisze: Moja żona juz się cieszy na jutrzejszy dzień,
black friday ! a ceny w dol, promocje, itp itd
nikita

Post autor: nikita »

bea_mezlot pisze:nikita , pomorzaku

kazdy z nas podchodzi do swiat w inny sposob

nie mam nic przeciwko "radosnemu czasu oczekiwania " ale czy to naprawde jest to oczekiwanie bo mam mieszane uczucia
..."radosne oczekiwanie" - u niektorych jest, u niektorych nie jest - ktoz moze wejrzec w ludzi serca - ktoz ma do tego prawo?...
pipek

bea_mezlot pisze: black friday ! a ceny w dol, promocje, itp itd
Nie bea,tam zaraz dalej jest wyraźnie napisane:
bo juz jutro ściągnie indykowe dekoracje i zacznie przystrajać dom na święto Bożego Narodzenia.
pomorzak

Post autor: pomorzak »

pipek pisze:Kochani wy moi,nie wiem o co się sprzeczacie....
Kiedyś,na początku swojej,hm,wiary (bo i jaka to niby wiara skoro skacze ze swoimi zasadami jak motylek po kwiatkach),chrześcijanie obchodzili święto Bożego Narodzenia w styczniu.Później jem przeszło i zagrabili radosne święta innych.
A szkoda.Ludziska mogliby mieć swoje radości przez miesiąc czy dwa,a chrześcijanie swoje drętwe święto przez 2 dni.
Moja żona juz się cieszy na jutrzejszy dzień,bo juz jutro ściągnie indykowe dekoracje i zacznie przystrajać dom na święto Bożego Narodzenia.'
Tak,tak - Bożego Narodzenia.Niekoniecznie chrześcijańskiego boga,choc akurat w naszej tradycji to wiąże sie z narodzinami Chrystusa(?????).
Wyobraźcie sobie że ludzie 25 grudnia świetowali boże narodzenie na długo przedtem zanim chrześcijaństwo wypełzło na świat.
A ci których uczucia religijne są obrażone moim postem,niech nauczą się historii swojej własnej religii.
Ot,tak na początek.
Nie wiem czemu ale mam wrazenie ze w tym poscie emocje przewazaja nad trescia.
No nic, kazdy ma wlasny charakterystyczny dla siebie sposob pisania.
Wracajac jednak do tematu:
Święta historyczne zbieżne czasowo z Bożym Narodzeniem

Przesilenie zimowe
Obrzędy związane z przesileniem zimowym (od kiedy dni stają się znowu dłuższe) obchodzono już w epoce kamiennej. Tak przynajmniej sugerują niektóre spekulacje na temat przeznaczenia kamiennych kręgów megalitycznych, które jakoby umożliwiały przewidywanie zmian w przyrodzie.

Rzymskie Saturnalia
Wiemy natomiast na pewno, że okres w okolicy przesilenia zimowego (w starożytności wypadało to 24 grudnia) był czasem zabawy i obdarowywania się podarkami w Rzymie: w dniach od 17 do 24 grudnia obchodzono tam Saturnalia - święto ku czci Saturna. Z czasem połączono to święto z obchodami Nowego Roku.

Perski kult Mitry
Innym świętem "pogańskim" był perski kult Mitry, szlachetnego bóstwa słońca, który narodził się w ubogiej grocie. Ono też przypadało w tym okresie, a dokładniej 25 grudnia, który to dzień był dniem jego narodzin.

Tradycja chrześcijańska
Konkurencja dla starszych świąt

W tej sytuacji stosunkowo świeża religia, jaką było chrześcijaństwo, musiała zaoferować wiernym coś, co odciągnie ich od żywiołowych Saturnalii czy święta Mitry, które w II i III wieku zaczęło szybko rozprzestrzeniać się po Cesarstwie Rzymskim. W IV wieku naszej ery hierarchia kościelna postanowiła, że dzień 25 grudnia będzie obchodzony jako dzień narodzenia Jezusa, choć wcześniej dzień jego narodzin obchodzono 6 stycznia.
Święto to miało pomieścić w sobie wszystkie "konkurencyjne" święta. Z początku różniło się znacznie od święta, jakie znamy dzisiaj. Było hałaśliwe, czasem wręcz orgiastyczne, choć rzeczywiście było uniwersalnym świętem chrześcijańskim.

Zmiana charakteru święta
Do jego prawdziwego wyciszenia przyszło dopiero w okresie Odrodzenia, a sygnał do zmian dali purytanie, którzy nie obchodzili tego święta właśnie z powodu jego pogańskich elementów. 25 grudnia był dla nich normalnym dniem pracy.
Kiedy w XVII wieku Anglia znów zaczęła obchodzić Boże Narodzenie, było to już zupełnie inne święto. Zmiany pojawiły się w całej Europie, wraz z renesansową woltą w podejściu do życia i śmierci. Boże Narodzenie stało się świętem radosnym, ale i pełnym zadumy oraz nadziei na wieczne zbawienie, które stało się dla chrześcijan możliwe dzięki narodzinom Jezusa.
http://www.zgapa.pl/zgapedia/Geneza_%C5 ... zenia.html
Czyje uczucia religijne maja te "sensacje" ranic to specjalnie nie mam pojecia.
pipek

pomorzak pisze: Nie wiem czemu ale mam wrazenie ze w tym poscie emocje przewazaja nad trescia.
No nic, kazdy ma wlasny charakterystyczny dla siebie sposob pisania.
Zgadza się panie pomorzak - emocjonalne stworzenie jestem,ale niech mi pan wierzy;
nie ma w tym aż tyle emocji,na ile to może wyglądać.

pomorzak pisze:Czyje uczucia religijne maja te "sensacje" ranic to specjalnie nie mam pojecia.
Widocznie za dużo czytuję polskiego internetu - tam bez przerwy ktoś się obraża że mu się uczucia religijne obraża.
A czy to są tylko jakieś tam "sensacje"?
Ano dla mnie kiedyś,kiedy się okazało że to w co wierzę to tylko zlepek zręcznych manipulacji - to były jednak SENSACJE.
pomorzak

Post autor: pomorzak »

Ano dla mnie kiedyś,kiedy się okazało że to w co wierzę to tylko zlepek zręcznych manipulacji - to były jednak SENSACJE

no to trzeba uwazac w co sie wierzy :D

co prawda z opoznieniem ale wesolego indyka ;)
ODPOWIEDZ