babulenie

(Prawie) wszystkie chwyty dozwolone.
alohilani

Re: babulenie

Post autor: alohilani »

Popatrzcie na ten wiersz, taki moja znajoma mieszkajaca w Polsc, skadinad inteligentna i dosc wyksztalcona osoba, troche starsza ode mnie (o latach sie nie pisze, wazne na ile kos sie czuje, ja wciaz na 38;), zawiesila ktora to kilka lat temu ukonczyla tak popularny w Polsce Uniwersytet Trzeciego Wieku, zawiesila na fb.
Dostal wielka aprobate od czytajacych.
Ten pan pisze bardzo piekne wiersze ogolnie, cudny o matce czytalam. Nie odbiegajmy jednak od tematu. Wydaje mi sie, ze to pisze starszy pan z Kanady.
A oto wiersz:

"GRATULACJE DLA PANA PREZYDENTA ELEKTA

Wybory zakończone. Mamy PREZYDENTA...!
Co trzeci się raduje, a niejeden kwęka.
Ci, co nie głosowali, zostali w chałupie
Przy grillu na tarasie - wolą to mieć w... prasie.

Jako obywatele Polski, praworządni -
Szanujmy PREZYDENTA i bądźmy rozsądni.
O kandydacie można prawić farmazony,
Lecz PREZYDENT przez naród został naznaczony.

Kto się o GŁOWIE PAŃSTWA wyrazi z pogardą,
Nasz ostracyzm niech pozna, postępujmy twardo.
Bo od tego początek wzięły wszystkie waśnie,
A my waśni unikać powinniśmy właśnie!

I nie ma w polityce brudniejszego draństwa
Niż obraza honoru GŁOWY SWEGO PAŃSTWA!
Zapomnijmy o naszych wielkich faworytach,
Bowiem dla nas świętością jest RZECZPOSPOLITA!

Pogratulujmy sobie naszego wyboru:
NIECH ŻYJE PAN PREZYDENT...! Koniec polskich sporów!
Jeśli jakiś malkontent jest innego zdania,
Niechaj się GŁOWIE PAŃSTWA tylko z bliska kłania.

Przed PANEM PREZYDENTEM teraz zadań masa,
Bo kraj w zgliszczach moralnych, z deficytem kasa.
Zobowiązań wyborczych spiętrzyła się fura -
Źródłem pokrycia - głębsza budżetowa dziura?

Rząd się na nią nie zgodzi i Sejm ją odrzuci,
Ale na jesieni znów do tego się wróci...
Nowy Sejm, nowy premier i rząd całkiem nowy
Rozpoczną proces głębszej kraju przebudowy.

Przyciśnie się banki, jak też hipermarkety,
Szarą strefę oraz, gdy braknie - to, niestety,
Do rezerw walutowych sięgnąć będzie trzeba,
Aby obywatelom przychylić skraj nieba.

Gratulując, życzymy PANU ELEKTOWI
Spełnienia obietnic, to co chore - uzdrowić...
Oraz byśmy nareszcie stali się bogaci
I niech nam tylko w kraju praca się opłaci...!

Życzmy: Niechaj zamiary wdrożyć MU się uda...!
"Umarł król...! Niech żyje król...!" I niech czyni cuda...!
Życzmy MU, by dokonał cudu nad cudami
I zaprowadził zgodę między Polakami...!"

.....

Jesli chodzi o katolkow w Polsce, to jesli to jest 95 % to wiekszosc z nich nie popiera polityki PiS i chcialoby wybrac innego prezydenta. To sa katolicy, ktorzy nie chca podzialu Polakow.
Nie mieszkam w Polsce od lat, nie zyje Polska, mam tam tylko jedna siostre, szwagra i ich dwoje doroslych dzieci, ktorzy nie glosowaliby na obecnego prezydenta.

Nie wiem czy czytalicsie pozycje o masonach etc., ktora tu podawalam. Nie mialam czasu tego przeczytac.
Jednak zajrzalam juz wczesniej do konkluzji, ciekawosc wiedzy wszelakiej mnie gna... i bylo, ze Polska unknie wszystkiego zlego z Apokalipsy, jesli oglosi, ze Jezus jest krolem Polski. Mysle, ze dlatego to tak pan Rekin popiera tzw. katoliban, jak niektorzy obecnie Polsek nazywaja (rzadzi kosciol), poniewaz masoni kojarzeni sa z protestantami, ci przeciez podbili kontynent amerykanski i zbudowali dwa inne wielkie panstwa.
Ktos mnie ostatnio pytal, czy wroce na stare lata do Polski. Z amerykanska emerytura byloby mi tam o wiele latwiej zyc, chodz odwyklam od polskich realiow przez niemal trzy dekaty w tym kraju, synowie moi nie mieszkaja w Polsce, to jednak to ze Polska jest panstwem wyznaniowym najbardziej mi sie nie podoba. Marze o Polsce, gdzie kosciol mial miejsce w kosciele, tak jak w kazdym cywilizowanym kraju na swiecie. Wg mnie tak wlasnie powinno byc. Zazaczam, ze urodzona bylam w katolickiej rodzinie, ale w umiarkowanej, wierzacej w Boga, nie mieszajacej sie nigdy do polityki, rozdzielajacej to dokladnie. W dalszym ciagu czesc zwiazana z Bogiem i kosciolem ma u mnie znaczace miejsce, ale nie w rzadach w panstwie.
wiara i s

Post autor: wiara i s »

aloha pisze:tojednak to ze Polska jest panstwem wyznaniowym najbardziej mi sie nie podoba. Marze o Polsce, gdzie kosciol mial miejsce w kosciele, tak jak w kazdym cywilizowanym kraju na swiecie. Wg mnie tak wlasnie powinno byc.
P.A
jeszcze tak zle nie jest
maja duzy wplyw na polityke (czytaj p-oslow)
bronia swoich interesow (czytaj kasy)
za duzo w kraju swiatlych I madrych ludzi
ktorzy umieja czytac I egzekwowac (konstytucje) RP
takie wierszyki to normalka
w koncu czesc polakow ma "swojego naszego prezydenta"
a innym wara od P.P.Elekta bo to nasz swoj
nareszcie przestana spiewac o powrocie wolnej ojczyzny
nie znaja genezy powstania tego utworu I dla kogo byl stworzony bo by go tak ochoczo nie spiewali :)
zoskicyc

Post autor: zoskicyc »

gombrowicz
moze ktos z was wie
kto to.............

mozer w ikipedii?

-------------------------------------------------
Obrazek
wiara i s

oto co powiedzial Lech Walesa mowiac o sobie
"mamy takiego prezydenta na jakiego zasluzylismy"

1990r J Kaczmarski w walce dwoch obozow opowiedzial sie po jednej stronie
I 12pazdziernika 1990 napisal utwor

Kariera Nikodema Dyzmy

Mój śmiech histerii i pogardy
Do waszych uszu nie dociera.
To On jest dzielny, mądry, twardy -
Ja tylko - wariat, degenerat.
On jest sól ziemi i kość z kości,
Nosiciel nieobjętych dążeń...
A ja - w monoklu śmieć ludzkości,
Zdeklasowany, chory książę.

Więc śmiech piskliwy we mnie wzbiera
Na widok pychy i charyzmy -
Na waszą miarę to kariera!
Kariera Nikodema Dyzmy!

W pas się kłaniają ministrowie
U stóp byłego fordansera;
Wyrokiem jest - cokolwiek powie,
Nikim jest - kogo sponiewiera.
Kocha go moja piękna siostra,
Wszyscy się boją go lokaje,
Nie widać więc, gdy budzi postrach -
Czego i gdzie mu nie dostaje.

Odrzucił tych, po których wspiął się,
Lecz sami sobie winni teraz,
Gdy w swoim wszechwiedzącym dąsie
Mało pozycji mu - premiera!
Rzecznicy salonowej tłuszczy
Unoszą brwi - to wielki człowiek!
Ja krzyczę - Cham to! Cham griaduszczij!
- Lecz przecież mam nierówno w głowie.

Nikodem! Mąż opacznościowy!
Bez wad charakter, bez rozterek!
Oto Polaka portret nowy!
Tylko mu w ręce dać siekierę!
Lecz zmilczę. Ma nade mną władzę
I zapowiedział mi to w porę,
Że jeśli go w czymkolwiek zdradzę
Natychmiast wyśle mnie do Tworek!

Więc śmiech płaczliwy we mnie wzbiera
Na widok pychy i charyzmy -
Na waszą miarę to kariera!
Kariera Nikodema Dyzmy!

Jacek Kaczmarski
12.10.1990

tak ze P nie jest na razie zle
bez paniki
w kraju nad wisla
bywalo gorzej 8-)
pomorzak

Post autor: pomorzak »

wiara i s pisze:
tak ze P nie jest na razie zle
bez paniki
w kraju nad wisla
bywalo gorzej 8-)
dokladnie tak
ta cala panika w przekaziorach to juz element kampanii do wyborow parlamentarnych
ale juz raz mogli sie przekonac ze straszenie pisem nie dziala
trzeba czegos nowego ale czy ludzie to kupia tak na ostatni gwizdek
widac ze ludki chca zmiany bo polowa z nich ma polityke w obecnym wydaniu gdzies
na zasadzie protestu moga nagle wyrosnac egzotyczne partie i koalicje
bedzie ciekawie

a tak przy okazji to dla Dudy bedzie lepiej jak PiS nie dojdzie do wladzy
wtedy bedzie dzialac wymowka ze on chcial ale inni nie
w przeciwnym wypadku sprawa sie rypnie
zoskicyc

Post autor: zoskicyc »

powiedzcie mi
jakie kompetencje posiada prezydent w pl
i jaki jest jego zakres dzialania

bo
kompetencja i polem dzialania tego
poprzedniego bylo skladanie wiencow i
przemowienia ktorych nikt nie sluchal

jak tez przypomne
poprzednika rzadu ktiory po wygloszeniu
slynnego bla-bla /tematyka byla powtorka
innych gblosiw/ zostal przez angielskiego
czynownika ue publicznie nazwany
"najdrozszym emigrantem w unii europejskiej"
/widzialem na ekranie tw w wiadomosciach/

CYC
Reflex
Kontakt:

Post autor: Reflex »

Prezydent moze z powodzeniem wetowac (sabotowac) ustawy sejmowe i samo to wystarczy, zeby narobic wiele szkod. Wiele osob zadaje sobie pytanie: jaki będzie prezydent Duda?

Wizyty pierwszego dnia: Jasna Góra, Wawel, kwiaty dla Rotmistrza Pileckiego, pomnik Kaczynskiego przed palacem prezydenckim, w przyszlosci wiecej religii w szkolach, zmiana podrecznikow szkolnych, wladze jeszcze blizej oltarza. Duda bedzie mial wplyw na polityke zagraniczna, bedzie mniej proniemiecki, bardziej proamerykanski. To byloby bardzo zle. Jestem za dobrymi stosunkami z USA i bardzo bliskimi z Niemcami.

– Prezydent propisowski bedzie dodatkowym katalizatorem podzialu Polakow. Wybor Dudy jeszcze bardziej zmobilizowal PiS i partie Kukiza. Jesli oni po wyborach utworza koalicje i beda rzadzic, bedziemy mieli powtorke koalicji PiS z Samoobrona, tylko w bardziej radykalnym stylu. Media zagraniczne nie sa tak optymistyczne jak Pomorzak. Praktycznie wszycy za granica wsytrzymuja oddech. New York Times” zwraca uwagę, że rozgrywka prezydencka nie była wyłącznie lokalnym wydarzeniem. „Wybory z wielkim zainteresowaniem obserwują Waszyngton i Europa, ponieważ Polska jest szóstą co do wielkości gospodarką w Unii Europejskiej, odgrywa dużą rolę w sprawach dotyczących kontynentu”. Mowiac jezykiem dyplomatycznym, narazie wszystko wyglada "do dupy", jest sie czego bac.

Nie mam nikomu za zle bardziej optymistycznego jak ja spojrzenia. Ci ktorzy uwazaja ze jakos to bedzie maja latwiej, bo ja podchodze do kraju z pozycji emocjonalnej, czlowieka ktoremu Polska nie jest obojetna. Jak dotyczczas moje marzenia i wizja Polski od 25 lat sie zrealizowala. Jak ktos (Dudy i Kaczynskie) bedzie to probowal popsuc, bedzie mial ze mna do czynienia. :!: (W porywie zatroskanego serducha).

Moge nawet powiedziec, ze bede Pomorzakowi kibicowal, zeby jego wizja sie sprawdzila. Ale jak sie nie sprawdzi, obiecuje w tym miejscu ze mu przetrzepie tylek. Po kolezensku, przyjaznie, ale zawsze.

P.S.
Galwasie larum graja a Ty milczysz. Czy juz machnales reka?...
jordan274

Post autor: jordan274 »

Panie Reflex ,ja mysle ,ze obecni optymisci obudza sie niebawem z reka w nocniku,cala kampania wyborcza p.Dudy to byl istny populizm ,ktory nie ma absolutnie nic wspolnego z polska rzeczywistoscia ,to sa czcze obietnice,z ktorych wiekszosc jest absolutnie nie do zrealizowania.Prosze mi wierzyc,my mieszkamy w tym kraju i naprawde wiemy co jest mozliwe ,a co nie,zdajemy sobie sprawe [mysle ze jednak wiekszosc ],ze i Pis i ew.partia Kukiza moga zdzialac bardzo duzo zlego w tym kraju.Niestety bedziemy mieli takiego prezydenta ,na jakiego sobie zasluzlismy,wielka szkoda.
wiara i s

no I mamy stary nowy program
Kukiz populista
czas sie dla niego zatrzymal

"Na Facebooku opublikował swój program. Co zawiera i jaki jest program Kukiza? Jak się okazuje są to... postulaty Międzyzakładowego Komitetu Strajkowego z 17 sierpnia 1980 roku, czyli postulaty Solidarności. Jednym z fundamentalnych postulatów Kukiza jest podwyższenie płac: Podnieść wynagrodzenie zasadnicze każdego pracownika o 2000 zł na miesiąc jako rekompensatę dotychczasowego wzrostu cen.

Zdaniem Kukiza chociaż od tamtych wydarzeń minęło ponad 30 lat, to sytuacja w kraju nadal jest podobna. Dlaczego akurat część z postulatyów MKS postanowił wykorzystać? Jasne, że nie wszystko aktualne i nie ze wszystkimi się zgadzam, ale ile w nich analogii do naszych dzisiejszych oczekiwań... Wiedzą "pytacze" o mój program co to za punkty? Ano część z 21 Postulatów z 17.08.1980 roku. ĆWIERĆ WIEKU temu. A wiedzą, dlaczego - podobnie jak obietnice Tuska- nie spełnione? Bo są wbrew interesom klanów partyjnych. Dopóki więc tego ustroju nie zmienimy to będziemy sie kręcić jak g... w przerębli, napisał na Facebooku. Od ponad 30 lat w tym systemie pajdokratycznym mamy prawie IDENTYCZNE problemy. Zdaniem Kukiza problemy to przede wszystkim: stan służby zdrowia, brak mieszkań dla młodych, niskie płace, zbyt wysoki wiek emerytalny, Myślicie, że program Kukiza, który nawiązuje do Solidarności to dobry pomysł?"

ten facet to moze dobry muzyk I dobrze by bylo dla niego zeby na tym poprzestal
wiara i s

P.J
jordan274 pisze:.Dudy to byl istny populizm ,ktory nie ma absolutnie nic wspolnego z polska rzeczywistoscia ,to sa czcze obietnice,z ktorych wiekszosc jest absolutnie nie do zrealizowania.Prosze mi wierzyc,my mieszkamy w tym kraju i naprawde wiemy co jest mozliwe ,a co nie,zdajemy sobie sprawe [mysle ze jednak wiekszosc ],ze i Pis i ew.partia Kukiza moga zdzialac bardzo duzo zlego w tym kraju.Niestety bedziemy mieli takiego prezydenta ,na jakiego sobie zasluzlismy,wielka szkoda.

nie bedzie zle
kukiz zmieni wam ustroj
a P.P.Elekt
bedzie jak krol midas
tak to wyglada z obietnic
martwi mnie to co bedziecie jesc w kraju :lol:
Zablokowany