Domowe szalenstwa

(Prawie) wszystkie chwyty dozwolone.
Awatar użytkownika
scooby_brew
Posty: 157
Rejestracja: wt lut 03, 2015 5:25 pm
Lokalizacja: Canton, MI USA
Kontakt:

Re: Domowe szalenstwa

Post autor: scooby_brew » ndz maja 24, 2015 2:51 pm

Oto mój dzisiejszy post na FB:

Making my probiotic and organic sauerkraut, bitches! West Siiiide!
Obrazek

Awatar użytkownika
Reflex
Posty: 8656
Rejestracja: sob paź 17, 2009 9:37 pm
Lokalizacja: USA
Kontakt:

Re: Domowe szalenstwa

Post autor: Reflex » ndz maja 24, 2015 3:10 pm

Podaj namiar na FaceBook.

Whoild
Posty: 1
Rejestracja: wt maja 26, 2015 6:27 am

Re: Domowe szalenstwa

Post autor: Whoild » wt maja 26, 2015 8:23 am

Też bym prosił o namiar.


Pozdrawiam, zastrzyk.com.pl

Awatar użytkownika
scooby_brew
Posty: 157
Rejestracja: wt lut 03, 2015 5:25 pm
Lokalizacja: Canton, MI USA
Kontakt:

Re: Domowe szalenstwa

Post autor: scooby_brew » śr maja 27, 2015 9:30 am

Reflex, po zastanowieniu się kupiłem taki yogurt maker: http://www.walmart.com/ip/37016435

$30 w Walmarcie, kupiłem online, teraz muszę pojechać do sklepu, żeby odebrać.

Obrazek

Awatar użytkownika
Reflex
Posty: 8656
Rejestracja: sob paź 17, 2009 9:37 pm
Lokalizacja: USA
Kontakt:

Re: Domowe szalenstwa

Post autor: Reflex » śr maja 27, 2015 10:28 am

No fajnie. Musisz jeszcze kupic termometr potrzebny do kontroli doprowadznia mleka do wrzenia (180 F) i wystudzenia (110 F) przed rozlaniem do sloikow. Napewno bedzie instrukcja dolaczona do maszynki.
Napisz jak sie udal pierwszy yogurt.

Awatar użytkownika
scooby_brew
Posty: 157
Rejestracja: wt lut 03, 2015 5:25 pm
Lokalizacja: Canton, MI USA
Kontakt:

Re: Domowe szalenstwa

Post autor: scooby_brew » śr maja 27, 2015 12:52 pm

Termometrów mam od kija, bo warzę piwo, bo grilluję etc. Jogurt też wcześniej robiłem, ale w slow cookerze. Mnie się podoba np. to, że w nowej maszynie w niektórych słoikach mogę dodać mleka w proszku i zrobić jogurt gęsty "grecki" a w innych rzadszy do smoothies dla dzieci. Codzienne smoothies dla dzieci to jest główny powód na jogurt w domu :D

Awatar użytkownika
scooby_brew
Posty: 157
Rejestracja: wt lut 03, 2015 5:25 pm
Lokalizacja: Canton, MI USA
Kontakt:

Re: Domowe szalenstwa

Post autor: scooby_brew » pn cze 08, 2015 12:12 pm

Reflex pisze: Zamiast liscia kapusty daje na gore koper.
Ten liść kapusty daję na górę ogórkw po to, żeby je chronić przed pleśnią i żeby je trzymać pod wodą. Jeżeli je kiszę przez ok tydzień, to pojawia się pleśń na górze. Wtedy po prostu wyrzucam liść kapusty z pleśnią i ogórki są OK. A ty jak chronisz ogórki kiszone przed pleśnią?
Obrazek

Awatar użytkownika
Reflex
Posty: 8656
Rejestracja: sob paź 17, 2009 9:37 pm
Lokalizacja: USA
Kontakt:

Re: Domowe szalenstwa

Post autor: Reflex » pn cze 08, 2015 4:04 pm

Mnie sie nie zdarzyla plesn, nie wiem od czego to zalezy. Ja daje do ogorkow slona wode, chrzan, czosnek i koper.
Ogorki powinny byc zalane woda a tam gdzie dajesz kapuste ja mam pake kopru.
Sloje musza byc szczelnie zamkniete, po 4 dniach powinno sie je przeniesc w chlodniejsze miejsce (piwnica).
Jak otworze sloj, wkladam go do lodowki. Poszukaj odpowiedzi w googlach - po polsku! :twisted:

Awatar użytkownika
Reflex
Posty: 8656
Rejestracja: sob paź 17, 2009 9:37 pm
Lokalizacja: USA
Kontakt:

Re: Domowe szalenstwa

Post autor: Reflex » pn cze 08, 2015 8:27 pm

Buleczki hot dog pierwsze podejscie...:)


Obrazek

Obrazek

jordan274
Posty: 2531
Rejestracja: czw sie 29, 2013 5:17 pm

Re: Domowe szalenstwa

Post autor: jordan274 » wt cze 09, 2015 9:10 am

Nam rowniez nigdy nie zdarzyla sie plesn na ogorkach ,robimy je w identyczny sposob jak Pan Reflex.tylko do kiszenia powinno sie uzywac ogorki jasniejsze ,a nie te ciemno-zielone,bo one do kiszenia nie bardzo sie nadaja chyba tylko do kiszenia na tzw.malosolne ,ktore sa dobre juz po 2-3 dniach.Buleczki wygladaja bardzo apetycznie ,tylko prosze mi powiedziec czym Pan je posypuje.Pozdrawiam

ODPOWIEDZ