No i Swięta
Re: No i Swięta
zachowanie tradycji nie musi byc zwiazane ze smutkiem,przeciez to sa
---------------------------
bzdura
kto powiedzial /ja?/ o smutku
mowie o tradycji naszej kultury
ktora nogami depcza amerykanie i wy
niemcy wspolnie z polakami
kim jestescie?
wole stokroc zdjecie pomorzaka - stolu
wigilijnego niz wasze pier*** o swiecidelkach
capito?
CXC
to robi wrazenie ze ktos sika na kwiatki zamiast
podlac je normalna woda
jesli tradycja chrzescijanska i kultura chrzescijanska
ci nie odpowiada - to wesprzej moslemow
---------------------------
bzdura
kto powiedzial /ja?/ o smutku
mowie o tradycji naszej kultury
ktora nogami depcza amerykanie i wy
niemcy wspolnie z polakami
kim jestescie?
wole stokroc zdjecie pomorzaka - stolu
wigilijnego niz wasze pier*** o swiecidelkach
capito?
CXC
to robi wrazenie ze ktos sika na kwiatki zamiast
podlac je normalna woda
jesli tradycja chrzescijanska i kultura chrzescijanska
ci nie odpowiada - to wesprzej moslemow
Zaczynam miec po prostu tego dosc ,,Twojego czepiania sie o byle co ,Twoich insynuacji nie majacych nic wspolnego z rzeczywistoscia,albo nie czytasz uwaznie ,albo wymyslasz niestworzone rzeczy,czy ja
napisalem ,ze gdzies mamy tradycje ,za obstawiamy sie swiecidelkami nie ,napisalem ,ze widzialem to
i ze az tak mi to nie przeszkadza wiec nie wmawiaj mi jakichs cudow.Zaczyna mi to przypominac nasza obecna
wladze ,wszystko potrafia przekrecac ,byle postawic na swoim....
napisalem ,ze gdzies mamy tradycje ,za obstawiamy sie swiecidelkami nie ,napisalem ,ze widzialem to
i ze az tak mi to nie przeszkadza wiec nie wmawiaj mi jakichs cudow.Zaczyna mi to przypominac nasza obecna
wladze ,wszystko potrafia przekrecac ,byle postawic na swoim....
Panie Jordan 274jordan274 pisze:tradycje ,za obstawiamy sie swiecidelkami
Pamietasz Pan Lata 60/70
Przy wiejskich kosciolach w kazda niedziele I swieta stragany z obwarzankami lodami sprzedawanymi na porcje
z lyzki stolowej piszcalki wiatraczki pierniki a za gierka doszla wata cukrowa Zwana tez szklana to bylo zycie I radosc
Prlowwska ale dzieci I ludzie sie cieszyli
Pozdrawiam
Marek
-
sprawiedliwy
eee. tam wata cukrzana za Gomułki była na każdym odpuście a nawet na 1 maja. 
a kicz, to pojęcie względne. Rękodzieło jest rękodziełem a pojęcie smaku i piękna u każdego inne.
a kicz, to pojęcie względne. Rękodzieło jest rękodziełem a pojęcie smaku i piękna u każdego inne.
P.S
Z pelnym szacunkiem za Wczesnego gierka maszyny do waty juz byly duzo lepsze
bo nie na RWPG czesciach tylko wypasiony zachod
Jak Nikifor I Picassosprawiedliwy pisze: kicz, to pojęcie względne
-
sprawiedliwy
a złota dama Klimta. też dla niektórych kiczowata 
Wszystko to pamietam zreszta nie tylko przy wiejskich kosciolach w miescie bylo to samo,tylko wtedy to pojecie kiczu mialo inny wymiar ,o ile wogole mialo,poza tym ,to wszystko
jest pojeciem wzglednym,wtedy cieszyliswmy sie z tego,ze byla ta wata cukrowa ,te jakies kolorowe ,drobne cukiereczki w szklanych opakowaniach w ksztalcie laski,to wszystko bylo radocha i nikt nie zastanawial sie
nad tym ,ze jest to kicz,dobrze ze pan Sprawiedliwy wspomnial o Climcie,bo tu rzeczywiscie mozna byloby
uzyc tego okreslenia ale to tez moze sie komus podobac ,bedac we Wiedniu bylem na wystawie Climta
i pamietam ,ze niektorzy byli zachwyceni dlatgo nie chcialbym tego wszystkiego nawet oceniac pod tym katem.
jest pojeciem wzglednym,wtedy cieszyliswmy sie z tego,ze byla ta wata cukrowa ,te jakies kolorowe ,drobne cukiereczki w szklanych opakowaniach w ksztalcie laski,to wszystko bylo radocha i nikt nie zastanawial sie
nad tym ,ze jest to kicz,dobrze ze pan Sprawiedliwy wspomnial o Climcie,bo tu rzeczywiscie mozna byloby
uzyc tego okreslenia ale to tez moze sie komus podobac ,bedac we Wiedniu bylem na wystawie Climta
i pamietam ,ze niektorzy byli zachwyceni dlatgo nie chcialbym tego wszystkiego nawet oceniac pod tym katem.
Ale były ciągle jeszcze opalane denaturatem...wiara i s pisze:P.S
Tylko ta wata cukrowa nawet bedac reliktem PRL-u,to do tej pory bywa tu i owdzie,chociaz teraz juz roznokolorowa,a na jakiej zasadzie dzialaja obecne maszyny nie wiem.