Ach Beo,bea_mezlot pisze: polskie piekielko sie zaczelo , decyzja o pochowaniu na wawelu juz dzieli ludzi,
walesa po przedwczorajszych deklaracjach ,ze wybacza im,i zaluje ze nie pogodzil sie z niektorymi ,ktorzy odeszli , a dzis w katedrze nie podal reki jarkowi na znak pokoju
tragedia w tym kraju , jeszcze wieksza niz ta w katyniu , bo dotyczy nas zywych
czemu sie dziwic ?
Ostatecznie wszyscy bylismy swiadkami heroicznych cnot i zaslug sp. Lecha K.
Ja mysle ze na Wawelu powinno sie pochowac wszystkich ktorzy zgineli w tej katastrofie.
Mam wrazenie ze skoro fakt smierci w drodze do Katynia jest wystarczajacym powodem dla pochowaniu pary prezydenckiej na Wawelu to przeciez i inni maja ta sama "zasluge".
Ja mysle ze takie demokratyczne podejscie jeszcze bardziej zjednoczy spoleczenstwo.
Ostatecznie to jednak jedynie kosciol decyduje o tym kto tam bedzie pochowany wiec nie dziwota ze ci ze swiecznika maja wieksze poparcie.
A co do tego "polskiego piekielka" to ono jest czescia naszej tozsamosci narodowej i nie jest ono tak calkowicie negatywne.
Dzieki niemu ludzie pozwalaja sobie na szczerosc w przerwie teatralnych zachowan.
Ta cala totalna zaloba z mitologizowaniem postaci prezydenta jest cokolwiek przesadzona i przez to teatralna.
Dla mnie osobiscie jest to tragedia ludzi co zgineli, ich rodzin, przyjaciol i znajomych, ale tez tych co zamotali sie w tej calej psychozie.