bagatelne myśli lateralne

(Prawie) wszystkie chwyty dozwolone.
pomorzak

Re: bagatelne myśli lateralne

Post autor: pomorzak »

Byłem w Jerozolimie, "studiowalem" Biblię, Koran i zręby Hinduismu i Buddyzmu.
Wszędzie znalazłem ziarna tego co dla mnie ważne ale tylko ziarna w otoczce przygniatającej religijnej indoktrynacji.
NIe dziwi to bo taka jest rola i zasada działania wszystkich religii.
W naszej zachodniej kulturze to chrześcijaństwo wywarło największe piętno.
Boga przedstawia się jako leciwego faceta co gdzieś tam siedzi w niebie i lubi jak się mu kadzi i jak się go słucha bo strasznie nerwowy.
Trochę przerysowałem ale taki poziom nie jest aż tak bardzo odosobniony.
Pojecie wiary sprowadzone zostało do wiary w taki właśnie religijny obraz.
Kto nie wierzy w takiego dość ograniczonego boga nazywany jest niewierzącym.
Paradoksalnym jest iż taki niewierzący może być mocno przekonany o istnieniu jakiegoś absolutu ale nie tak ograniczonego jak religia to do wierzenia podaje.
Te różnice w pojmowaniu takich pojęć jak Bog czy wiara sprawia tak rozbieżne podejście do tematu.
Często by pokusić się o szukanie właściwej odpowiedzi należy rozpocząć od właściwego pytania.
Czy istnieje jakaś "siła sprawcza" powstania całego uniwersum ?
Teoria wielkiego wybuchu jeśli przyjąć ją jako poczatek wszystkiego ma ten słaby punkt ze implikuje powstanie czegoś z niczego.
Jakoś powstały te wszzystkie prawa ktorych konsekwencja było powstanie calych galaktyk, planet i calego tego makrokosmosu.
Cały mikrokosmos w postaci cząsteczek elementarnych i praw nimi rządzących.
Czastek energi tworzących materię którą znamy i która jeszcze do odkrycia.
Jednym słowem kto lub co za tym stoi.
Sam człowiek jest zbudowany tak że wszystkich działań do końca nie potrafimy wytłumaczyć.
Wszelkiej maści energia emitowana i odbierana przez nas samych jest osobną działką.
Kwestia światów równoległych o ktorych mówi nauka czy też innych form życia w różnych częściach przestrzeni.
Przykladow są setki i podobnie setki braków odpowiedzi w typowo materialnej manierze.
Tak wielu naukowców właśnie na skutek co raz wiekszego postępu wiedzy uznaje istnienie jakiejś świadomości nadrzednej ktora to wszystko stworzyła.
Dywagacje o tym czy był to jedynie akt stworzenia czy też storzenia i stalej ingerencji jest kolejnym krokiem .
Przeciwstawianie sobie nauki fizycznej ( zajmujacej sie tym co fizyczne i fizycznie do sprawdzenia ) i duchowosci ( też nauki ale zajmującej się duchem, duszą i aspektami niematerialnymi ) jest , moim zdaniem, nieporozumieniem bo jedna i druga dziedzina opisuja pewien wycinek tej samej rzeczywistości.
Tak więc dla mnie na pytanie czy istnieje jakaś nadrzędna swiadoma siła sprawcza przenikająca wszystko i z ktorej powstało wszystko istnieje jedynie twierdzącą odpowiedź. Ja ten byt nazywam Bogiem.
sprawiedliwy

Post autor: sprawiedliwy »

Zapytałem przyjaciela, który przekroczył 70-tkę i zbliża się do 80-tki, jakie zmiany zauważył w sobie. Odpowiedział mi tak:
1️⃣ Kochałem swoich rodziców, rodzeństwo, małżonka, dzieci i przyjaciół. Teraz nauczyłem się kochać także siebie.
2️⃣ Zrozumiałem, że nie jestem Atlasem – świat nie spoczywa na moich barkach.
3️⃣ Przestałem targować się ze sprzedawcami warzyw i owoców. Kilka groszy mnie nie zbawi, ale może pomóc temu człowiekowi opłacić edukację jego dziecka.
4️⃣ Zostawiam większy napiwek kelnerom. Te dodatkowe pieniądze mogą wywołać uśmiech na ich twarzy – a oni pracują znacznie ciężej ode mnie.
5️⃣ Już nie mówię starszym ludziom: „Opowiadałeś mi to już wiele razy”. Ich historie pozwalają im wrócić do przeszłości i ponownie przeżyć najpiękniejsze chwile.
6️⃣ Nauczyłem się nie poprawiać ludzi, nawet jeśli wiem, że się mylą. Nie muszę nikogo naprawiać – świat jest cenniejszy niż ideał.
7️⃣ Rozdaję komplementy hojnie i szczerze. Sprawiają radość nie tylko tym, którzy je otrzymują, ale i mnie. A jeśli ktoś je dostaje, niech nigdy nie zaprzecza – wystarczy powiedzieć: „Dziękuję!”.
8️⃣ Nie przejmuję się już zagnieceniem czy plamą na koszuli. Osobowość jest ważniejsza niż wygląd.
9️⃣ Oddalam się od ludzi, którzy mnie nie doceniają. Oni mogą nie znać mojej wartości, ale ja ją znam.
🔟 Zachowuję spokój, gdy ktoś nieuczciwie próbuje mnie prześcignąć w „wyścigu szczurów”. Nie jestem szczurem i nie biorę udziału w żadnym wyścigu.
1️⃣1️⃣ Nie wstydzę się swoich emocji – to one czynią mnie człowiekiem.
1️⃣2️⃣ Zrozumiałem, że lepiej odpuścić dumę, niż zniszczyć relację. Ego trzyma na dystans, a relacje sprawiają, że nigdy nie jesteśmy samotni.
1️⃣3️⃣ Żyję każdym dniem, jakby był ostatnim. Bo może nim być.
1️⃣4️⃣ Robię to, co sprawia mi radość. Szczęście to mój wybór – i ja jestem za nie odpowiedzialny.
Możesz być szczęśliwy w każdej chwili – wystarczy, że postanowisz taki być! 💙
– Anthony Hopkins
pomorzak

Tak to już jest, że zanim postanowisz zmieniać innych zmień samego siebie tak jak byś chciał aby inni byli, niezależnie od tego jacy obecnie i dla ciebie i innych są.
pomorzak

To było tak wielkie i wspaniałe drzewo.

Obrazek

Obrazek
pomorzak

Reflex pisze: pn mar 31, 2025 1:19 pm

Jak się to stalo, że jeden czlowiek szanuje kulture a nie kradzież, a drugi potrafi zabić i ograbić drugiego czlowieka?
Dlaczego czlowiek zamyka mieszkanie na klucz wychodząc z domu? Dlaczego inny czlowiek gwalci napotkaną kobiete w parku?
Dlaczego tylko ta nasza ludzka kultura posiada uzbrojoną policje dla ochrony siebie, rodziny i innych uczciwych ludzi???
Tych pytań jest w naczym życiu bardzo wiele i praktycznie nie ma na nie konkretnej odpowiedzi.
Pomorzaku odpowiesz?
Obrazek

Żyjemy w dualny swiecie i sami jesteśmy dualni.
Ten sam człowiek zdolny jest do dobra i zła.
Ma wolny wybór i z tego korzysta.
Dlaczego dokonuje takiego a nie innego wyboru ?
Jeden zabija bo tego się od niego oczekuje a inny bo uwaza to za uzasadnione ( np. wojsko, policja ) albo dla zysku czy przyjemności.
Motywy zabijania są różne podobnie jak i nie zabijania.
Jeden nie zabija bo uważa to za zło, inny bo boi się kary a jeszcze inny bo nie ma okazji.
Motywy różne choć efekt końcowy taki sam.

Tak samo jest z wszystkimi innymi pozytywami i negatywami w naszych oczach.
Motywy nie są nam znane a jedynie efekty dokonanych wyborów.

Tak ja to widzę.
Reflex
Kontakt:

Post autor: Reflex »

Tak to widzisz? Zle widzisz kolego. Nie ma czegoś takiego jak Twoj dualizm, jest ludzkie draństwo, dla ktorego nie ma wybaczenia. W oczach widzimy albo zlo, albo dobro, nie ma innego wyboru.
Dranstwo nie ma żadnego dualizmu, chyba że piszesz o sobie.
pomorzak

Reflex pisze: pn mar 31, 2025 4:48 pm Tak to widzisz? Zle widzisz kolego. Nie ma czegoś takiego jak Twoj dualizm, jest ludzkie draństwo, dla ktorego nie ma wybaczenia. W oczach widzimy albo zlo, albo dobro, nie ma innego wyboru.
Dranstwo nie ma żadnego dualizmu, chyba że piszesz o sobie.
Twój świat, twoje prawa, twoje oczy.

Yin i yang są składowymi całości choć przeciwstawne nie są symbolem czarno-białego widzenia świata.
Widzenie tylko czerni czy bieli jest widzeniem ograniczonym wykluczającym widzenie całości.
Oczywiście każdy ma prawo widzieć zgodnie i harmonijnie z własnym wnętrzem.
1. Yin i yang nie wykluczają się wzajemnie.

Wszystko ma swoje przeciwieństwo, jednak nigdy całkowite, a jedynie względne. Żadna rzecz nie jest nigdy w pełni yin ani całkowicie yang. Każde z nich zawiera w sobie pierwiastek swojego przeciwieństwa. Dla przykładu: zima zmienia się w lato, a „co się wzniosło - opaść musi”.

2. Yin i yang są współzależne.

Jedno nie może istnieć bez drugiego, tak jak dzień nie może istnieć bez nocy, światło bez ciemności, czy śmierć bez życia.

3. Tak yin jak i yang jest podzielne.

Każdy aspekt yin lub yang można dalej podzielić na mniejsze składowe yin i yang. Dla przykładu, temperaturę można określić jako gorącą lub zimną. Jednak gorąco można podzielić jeszcze na ciepło i upał, a zimno na chłód i mróz. W każdym spektrum istnieje mniejsze spektrum; każdy początek jest chwilą w czasie, więc posiada początek i koniec, tak samo jak godzina ma początek i koniec.

4. Yin i yang wchłaniają i jednocześnie podtrzymują się wzajemnie.

Yin i yang znajdują się zwykle w stanie równowagi - kiedy jedno wzrasta, drugie maleje. Mogą się też jednak nie równoważyć. Wyróżniamy cztery stany braku równowagi: nadmiar yin, nadmiar yang, niedostatek yin i niedostatek yang. Jednakże cały czas wzajemnie się uzupełniają: w przypadku nadmiaru yin występuje niedostatek yang i vice versa. Brak równowagi jest czynnikiem względnym: nadmiar yang „wymusza” zmniejszenie się yin.

5. Yin i yang mogą przekształcić się w siebie nawzajem.

W pewnej konkretnej sytuacji yin może przekształcić się w yang i odwrotnie. Noc zmienia się w dzień, ciepło stygnie, a życie zmienia się w śmierć. Niemniej jednak i ta przemiana jest względna, jako że noc i dzień mogą ze sobą współistnieć w tym samym czasie na Ziemi widzianej z kosmosu.

6. Część yin znajduje się w yang, a część yang znajduje się w yin.

Mniejsze koła w każdym z nich służą jako:

przypomnienie, że zawsze pierwiastek jednego znajduje się w drugim. Tak samo jak zawsze znajdziemy odrobinę światła w ciemności (np. gwiazdy na nocnym niebie); żadna z tych cech nie jest nigdy skończona.
przypomnienie, że ekstremalne skrajności zmieniają się natychmiast w swoje przeciwieństwo, jak również to, iż cechy yin i yang zależą od punktu widzenia obserwatora. Dla przykładu: najtwardszy kamień najłatwiej skruszyć. To pokazuje, że bezwzględne rozgraniczenie między jednym a drugim nie jest możliwe.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Yin_i_yang
sprawiedliwy

Post autor: sprawiedliwy »

wichura , biza , ze łeb urywa, dziś trochę osłabła, i dobrze... jeszcze śpię jeszcze odsypiam poprzednia hałaśliwa noc, ponieważ duchy hulały na dachu tańcząc dzikie wygibasy. Otwieram dziś jedno oko a tu widzę (przez okno) kurier do mnie biegnie...dhl, w garści trzyma jaki dziwny pakiet. Zwlekam się z mojego wehikułu snów by odebrać od kuriera bukiet.... wiosenny bukiet. Ni jakiś duży, chyba najmniejszy jako można zamówić.... a w środku w bukiecie nie ma kartki ale jest wypukła koperta, a w niej zabawka plastikowa, potwór taki dinozaur, niedinozaur , a z pyska, gdy znalazł się był w mojej dłoni, pojawił się niby niszczycielski błysk, ogień. Wiosenne kwiatki, nacinając końcówki, włożyłam do wazonu z zimna woda... I tak, dobry dzień się zaczął, wesoły i śmieszny, jak tu nie Wierzyc w dobro człowieka a przed wszystkim natury, bo moim maleńkim ogródku zakwitły fiolki alpejskie......
pomorzak

Białe magnolie z ich imponującą grzywą robią obecnie największe wrażenie.

Obrazek

Obrazek
pomorzak

Inne drzewa jeszcze trochę czekają choć soki już krążą.

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ