Umarła Klasa

(Prawie) wszystkie chwyty dozwolone.
pomorzak

Re: Umarła Klasa

Post autor: pomorzak »

Vika pisze: pn sie 10, 2026 7:37 pm z aczęłam studować Bibllię (profesjonalnie), bo mi się atezim znudził i zestarzał i trzeba mu nowego paliwa a do starości na tej krze coś trzeba jeszcze robić. Pisać też.
vika
Biblia może być dobrym punktem wyjścia ale do pewnego momentu.
Tak było w mim przypadku.
Ty masz wspaniałą Biblię dookoła siebie.
Gołymi stopami po ziemi i patrzeć sercem, intuicją.
Nawet te nowe oczy można po prostu przymknąć.
My z żoną mamy na drodze naszych spacerów wysoką brzozę do której się przytulamy.
To nas wycisza i uspokaja i kolejny raz umacnia w przekonaniu iż nie jesteśmy przypadkiem.
Nie pojawiliśmy się przypadkowo z woli jakiegoś przypadku w przypadkowym czasie.
Gdy patrzę wstecz to widzę iż nic w moim życiu nie było przypadkiem.
Często dopiero po latach odkrywam sens tego co mnie spotkalo.

Tak sobie przy okazji pomędrkowałem.
Pozdrowienia do raju.
sprawiedliwy

Post autor: sprawiedliwy »

wielokropek pisze: pn sie 10, 2026 1:38 pm Dostalem ksiazke pod choinke "Opowiesci o niewidzialnym" Eric-Emmanuel Schmitt. Zostala moja ksiazka tysiaclecia.
..
Polecam.
Znam te opowieści. Bardzo piękne i łapiące za serce. Oskar <3.
A ja wyczytałam, ze książka tysiąclecia jest napisana w XVIII w. Upadek Cesarstwa Rzymskiego Edwarda Gibbon`a

a teraz słucham =Atlas Chmur= Davida Mitchella ukazała się ponad dwie dekady temu, wiem był film 2012, gwiazdy aktorskie, jednak najpierw książka bo moja wyobraźnia tez trochę popracuje.

A co do Biblii , to pewnie Pomorzak widział w TV Arte bodajże, o fałszerzach biblii, o znaleziskach w jamach Morza Martwego....

o całej tej kołomyjce.
pomorzak

Post autor: pomorzak »

sprawiedliwy pisze: czw sie 13, 2026 1:25 pm
A co do Biblii , to pewnie Pomorzak widział w TV Arte bodajże, o fałszerzach biblii, o znaleziskach w jamach Morza Martwego....

o całej tej kołomyjce.
Droga Pani,
pomorzak nie musiał oglądać w TV o Biblii bo TV nie jest dla niego wykładnią.
On czytał nie tylko samą Biblię ale i wiele krytycznych opracowań na jej temat.
Sam też dość krytycznie podchodzi do jej zawartości czy to starego czy nowego testamentu.
Bibliści dobrze wiedzą i nie kryją problemów redakcyjnych jej poszczególnych części.
To wszystko sprawiło że mam takie poglądy jakie mam.
Fałszowanie biblii jest określeniem może chwytliwym ale mało precyzyjnym.
Miałem okazje odwiedzić Qumran, to są te jamy Morza Martwego jak je pani określiła, bo wczesniej wiele o tych tekstach czytałem.
Wrażenie kołomyjki powstaje zazwyczaj z powierzchownego zainteresowania dość kompleksowym tematem.

Serdecznie pozdrawiam
pomorzak
sprawiedliwy

Post autor: sprawiedliwy »

pomorzak pisze: czw sie 13, 2026 3:58 pm Droga Pani,
Serdecznie pozdrawiam
pomorzak
Drogi Panie, znów się nie zrozumieliśmy, przepraszam, to moja wina. Rzeczywiście poszłam sobie na skróty.
Owszem, reportaż był dość rzetelny. Nie o treści były spory a o materiał na którym zostały napisane, a wiec kto i na czym oraz czym te skrawki, strzępy stworzył, następnie w tych jamach, umieścił a dalej za miliony sprzedawał , kto je kupił i w jakim celu.
Tez pozdrawiam..
ODPOWIEDZ