bagatelne myśli lateralne

(Prawie) wszystkie chwyty dozwolone.
pomorzak

Re: bagatelne myśli lateralne

Post autor: pomorzak »

almagus pisze: sob wrz 06, 2025 3:49 am Tak więc almagusie nie bądź zarozumialcem.

pozdrawiam pomorzak

To nie jest zarozumiałość, to mam z praktyki.
Jeden pracuje, bo zobaczył przyszłość na teraz, a reszta się gapi i zazdrości, bo podkładanie nogi nie wyszło.
A co dopiero jesli wynalazek przynosi aż takie dochody.
Tylko zazdrość i przyczynki, może nas dobierze do splendorów, dla świętego spokoju.
Przecież my mamy fundusze.
Ot przyczynkowcy.
Jak te PiSiORy z marnym wykształceniem i poglądami z płaskiej Ziemi.
Sama zawiść i satysfakcja jak dokopią.

Idź po prostej i się nie zataczaj.

almagus
Nie istnieje jeden świat bo każdy z nas ma własny i nie jest to przenośnią.
Informacje odbierane z naszego otoczenia zanim trafią do naszej świadomości przechodzą przez całą gamę filtrów specyficznych dla każdego czy kazdej z nas. Te filtry to szereg naszych przekonań czy prawd wiary ( nie mylić z religią ) czy też tak zwanych doświadczeń życiowych itp.
Nasz swiat jest wypadkową czy też końcowym efektem działania tych filtrów i jest jedyny i niepowtarzalny dla konkretnej osoby.
To co my tutaj wypisujemy jest właśnie pewnym obrazem własnego świata i praktycznie nikt kto czyta nie jest w stanie dokladnie zrozumieć przekazu.
Istnieje w niemieckim takie pojęcie jak "vorbeireden" co oznacza między innym rozmowę nie na temat, kazdy mówi coś innego.
Tak wyglądają dyskusje w których ktoś stara się coś udowodnić przy założeniu istnienia jakiegoś jednolitego widzenia świata które jest obowiązujące dla wszyskich.
Wszyscy operujemy we własnych swiatach które co prawda mają jakieś punkty styczne ze swiatami innych ludzi to jednak są to odrębna światy.
To co opisałeś jest zgodne z opisem twojego świata i jest całkowicie prawdziwe ale właśnie w twoim świecie.
Praktycznie wszystkie teksty i wyrażone w nich opinie są słuszne i prawdziwe w swiatach ludzi je piszacych.
Dla czlowieka z zewnątrz, z innego świata, mogą mieć całkowicie odmienną wartość czy znaczenie bo on przepuszcza to przez wlasne filtry.
Tak ja to widzę i porady w stylu "Idź po prostej i się nie zataczaj." są dla mnie sygnałem nieświadomości iż próby ujednolicenia myślenia i odczuwania, choć obecnie tak często stosowane, nie mają szans powodzenia.

pomorzak
pomorzak

godzilla pisze: sob wrz 06, 2025 6:56 am masz racje i jej nie masz...
Zgadzam się z tym.
Znasz trochę moje podejście do życia i jego celu jak i mojego podejście do śmierci, czy generalnie kim jesteśmy.
Podobnie jak i ty potępiam zbrodnie na ludzkości i jestem przekonany o potrzebie pociągnięcia do odpowiedzialności tych którzy tym sterują.
Jednocześnie jednak nie odczuwam nienawiści do tych ludzi bo są oni produktem czy tak jak i my ofiarami tego systemu.
To nie usprawiedliwia ich działania ale pozwala czasami zrozumieć mechanizm ich postępowania.

miłego dnia
pomorzak

sprawiedliwy pisze: sob wrz 06, 2025 3:22 am No Pomorzaku Twoje rozumienie tekstu jest dziwne,
Tak myślisz ?
Jeśli po zamieszczeniu dwóch linków z polskiej prasy o tym co postanowiono w USA rozwinęła się "dyskusja" w ktorej ani slowa o tym co w artykulach a wiecej o mnie to faktycznie rozumienie tekstu zawiodlo.
To jednak nie dziwi z powodów które wczesniej opisałem.

pozdro
Reflex
Kontakt:

Post autor: Reflex »

Po prostu KRETYN!
sprawiedliwy

Post autor: sprawiedliwy »

pomorzak pisze: sob wrz 06, 2025 10:13 am Tak myślisz ?
Jeśli po zamieszczeniu dwóch linków z polskiej prasy o tym co postanowiono w USA rozwinęła się "dyskusja" w ktorej ani slowa o tym co w artykulach a wiecej o mnie to faktycznie rozumienie tekstu zawiodlo.
To jednak nie dziwi z powodów które wczesniej opisałem.

pozdro
a Ty odniosłeś się do artykułu o którym wspomniałam. Nie podawałam linku.. wprzeciwenstwie do Ciebie, . nie wytykam i nie wtykam co kto ma czytać, nie narzucam rozmowy, choć chętnie ja prowadzę. No cóż. nie lubie obrzucania się linkami, Z wielu powodów. Linki wybrałeś TY, jak dla mnie dziwne. To by było Tyle, i aż tyle.
sprawiedliwy

Post autor: sprawiedliwy »

a co do Twojej osoby, to wspaniale, ze jesteś wart stukania w klawiaturę, nie każdemu jest tak fajnie...
almagus

Post autor: almagus »

Pomorzak jest diamentem i jesli ma wtrącenia, to własne, a nie zbiorowej świadomości.
Ja nie jestem szlifierzem, mogę być brylantem i to różowym.
Ale wolę być diamentem przemysłowym, a nie ozdobnej pychy.
No to na szlak diamentowy pomorzak!
pozdro z radą dobro! almagus
Reflex
Kontakt:

Pomorzak pisze:
Nie istnieje jeden świat bo każdy z nas ma własny i nie jest to przenośnią.

Niestety pomorzak grubo myli pojecia. Istnieje jeden swiat, na ktorym zyjesz
z milonami podobnych do Ciebie istnien. To co ty masz to jest Twoje zycie i Twoja
wyobraznia.
pomorzak

sprawiedliwy pisze: sob wrz 06, 2025 11:35 am a co do Twojej osoby, to wspaniale, ze jesteś wart stukania w klawiaturę, nie każdemu jest tak fajnie...
Przyznam że jest to dość osobliwe podejście i nie jestem pewien czy jest mi tak fajnie ale jakoś się już do tego przyzwyczaiłem.
Reflex
Kontakt:

Nie klocmy sie... Kazdy jest jaki jest, robi co lubi i juz.
Pomorzak, choc czasem sie posprzecamy, doceniam Twoje
pisanie. Nie jestem Twoim wrogiem. A podyskutowac
przyjaznie zawsze mozemy.
ODPOWIEDZ