O takom Polskie...II

Gdzie dwóch Polaków, tam trzy światopoglądy.
Bingoo

Re: O takom Polskie...II

Post autor: Bingoo »

bea_mezlot pisze:pipek

ty lubisz te "klimaty" prosto z polski ;)

"Pacjent z podejrzeniem zawału nie otrzymał pomocy bo... nie przyjechał do szpitala karetką. Jego syn musiał wezwać pogotowie, by przewieziono chorego kilka metrów - spod oddziału ratunkowego w Krasnymstawie na podjazd karetek w tym samym szpitalu."

http://www.tvn24.pl/-1,1653933,0,1,szpi ... omosc.html

tez juz jestem w ekskluzywnym klubie "1000" :roll: 8-) :D

PO w akcji......szpitalnictwo podlega pani ministar...pani minister..pielegniarka
...rozpoznawala w moskwie ciala....i dala ciala....jak mieszkac w takim kraju?
trza emigrowac......
pipek

Post autor: pipek »

Biskup kielecki: prasowe hieny nad trumną ofiar katastrofy

"Biskup kielecki Kazimierz Ryczan w homilii podczas mszy świętej sprawowanej 3 maja w intencji ojczyzny podkreślił, że po katastrofie prezydenckiego samolotu pod Smoleńskiem, "musimy od nowa walczyć o dusze narodu" i modlić się o "prezydenta, który będzie mu służył". \"

"Biskup Ryczan wezwał wiernych, by prosili z nim Matkę Boską Królową Polski "o mądrego prezydenta, który będzie służył narodowi, a nie pragmatyzmowi partii"."

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... caid=1a1a0

Zupełnie nie rozumiem po jakiego wała nam prezydent,skoro mamy królową?
Tacy Anglicy,na przyklad,maja królową i zwykły premier im wystarczy.
My tez mamy premiera i królową - po jaką cholerę nam jeszcze prezydent?
Ten ostatni chodził wiecznie uśmiechniety,jakby mu ktos przed chwila dał po mordzie - następny może być taki sam,albo jeszcze gorszy.
Nie,zdecydowanie nie.Premier z królową nam wystarczą.
Trzeba tylko żeby nasza krolowa nie zaniedbywała swoich obowiązków dyplomatycznych,a nadwiślański kraj rozkwitnie jak pączki wiśni na wiosnę.
Wyobraźcie sobie taką wizytę dyplomatyczną Maryi Królowej Polski w USA;
wizy mielibyśmy załatwione od ręki a te pozostałe Herkulesy doleciałyby w 3 dni,a nie w 3 miesiące....
whiskeyprint1

Post autor: whiskeyprint1 »

trudnosc polega na tym ze tej krolowej jeszcze nikt nie widzial - zachodzi pytanie - czy chodzi tu o tzw. "incognito" - podejrzewam o ta funkcje pania malionowska - xiegowa z pobliskiego tartaku - ona sie dobrze zna na deskach - premiera juz widzieli i znaja wszyscy
Bingoo

whiskeyprint1 pisze:trudnosc polega na tym ze tej krolowej jeszcze nikt nie widzial - zachodzi pytanie - czy chodzi tu o tzw. "incognito" - podejrzewam o ta funkcje pania malionowska - xiegowa z pobliskiego tartaku - ona sie dobrze zna na deskach - premiera juz widzieli i znaja wszyscy

.....szprecha dobrze?.... ta malinowska po niemiecku?...ma zezwolenie na prace?
jakies insynuacje...mnie sie premier nie przedstawial....wodki tez nie pilem z nim...nie znam goscia...
z obgladu....niesympatyczny.....kazik rudego sympatyczniejszy...nawet jego wilczur w oczy patrzy.....nie jak premier czegos ciagle wypatruje.....
po bokach.......patrzy jakby chcial jakie lody ukrecic...
marycha

Post autor: marycha »

pipek pisze:

Pipek, ty sie az prosisz ... ale moj syn mowi, ze takich jak ty to sie nawet nie bije. Probuje ci wytlumaczyc nieustajaco, ze nasmiewanie sie z symboli religijnych i czczonych swietych swiadczy o braku kultury obojetne jakiej religii to dotyczy. Czy ktos nasmiewa sie z ciebie, ze jestes niewierzacy. A w ogole co ty wiesz o Maryi Krolowej Polski??????? :shock:
pipek

Post autor: pipek »

Ależ ja się z żadnych symboli religijnych (przynajmniej w tamtym poście) nie wyśmiewam.
Pomimo tego iż ci religijni i owszem;wyśmiewają.lżą,a i mordują,tych niereliginych.
Ja,szanowna koleżanko,wyśmiewam się z mieszania "symboli religijnych" do świata polityki.
Poza tym,symbol religijny,użyty w sprawie politycznej,przestaje być symbolem religijnym,a staje się symbolem politycznym.
Trzymajcie sobie te swoje "symbole religijne"(w zdecydowanej większości ukradzione innym religiom)
krótko przy orderach,to i nikt się z nich śmiać nie będzie.
Ich miejsce jest w kościołach i w waszych duszach,a nie na ulicach i mównicach.
Rzucacie ludziom nimi w twarz,a później bełkoczecie coś o poszanowaniu wierzeń religijnych.
Gdybyście je trzymali tam,gdzie jest ich miejsce,to ci niereligijni nawet by o nich nie wiedzieli.
Ale wy chcecie je narzucać innym,więc,proszę bardzo o pocalowanie mnie w moją "niereligijną" doopę.
Nota bene,modlenie się do św Maryji,Zawsze Dziewicy,jest w świetle waszej własnej religii blużnierstwem przeciw waszemu własnemu bogu.
Może okazać się,że taki pipek,krytykujący i wysmiewający wasze herezje,będzie kiedyś lepiej oceniony u tego tam,niz wasi fałszywi bigoci.
Przy oddzielaniu ziarna od plew,niekoniecznie wy będziecie ziarnem.

P.S.O Maryji wiem tyle,co usłyszałem z ust heretyków,odszczepieńców,sekciarzy;
podobno była matką Jezusa.
Wiem natomiast,że nie powinna byc na ołtarzach,bo tam jest miejsce tylko tego,ktory tam powinien być.
Co podobno potwierdzacie w swoich codziennych pacierzach.A przynajmniej powinniście - kiedy ja się uczyłem modlitwy,blisko 55 lat temu,to od pokoleń,recytowanie 10 przykazań bylo nieodzowną częścią codziennej,wieczornej modlitwy wierzących.
whiskeyprint1

nie wnikam w rozwazania teologiczne bo jest to "ich" domena - ale pytanie o kult maryjny (wprowadzony stosukowo pozno do religii) nie jest pozbawione sensu i nie obchodzi mnie czy na miejsce "boga" ten kult wprowadzono - analitycy twierdza ze jest to komplex strategiczny kosciola ktory w ten sposob wprowadza do religii kobiete - ok - niech tak bedzie

z mojego wywodu wynika tylko jedno (taki jest prawdziwy sens) - czy nadanie tytulu krolowej i nadanie tytulu krola (tak - to żądanie jest domena polskiego kosciola) nie jest "upolitycznieniem" religii z jednej strony a z drugiej strony "uregijnieniem " polityki - czy jest to rodzaj balwochwalstwa jesli nie rodzajem "swietokractwa"?

coz nas to powinno obchodzic - nawet jesli jestesmy katolikami badz wierzacymi w boga a nie w figurki i symbole majace zobrazowac wielkosc tego czego nie rozumiemy - i z pewnoscia nas nie obchodzi - ale sa to reakcje na paradoxy majace (niestety) wplyw na nasze zycie w spoleczenstwie dla ktorego czesci te paradoxy i niedorzecznosci maja znaczenie wywierajace okreslony skutek rzutujacy na reszte spoleczenstwa - te niedorzecznosci staja sie narzedziem szantazu politycznego - co nazbyt widoczne jest szczegolnie w katolickiej polsce

droga redakcjo - prosze nie zdejmowac tego postu - prosze pozwolic wypowiedziec sie innym jesli to forum nazywamy platforma dyskusyjna - przeciez dyskusje bazuja na odmiennosci pogladow a nie jednomyslnosci - rozumiem wasza ostroznosc - ale podejrzenie o "obraze wyznaniowa" byloby niesluszne
Bingoo

pipek pisze:Ależ ja się z żadnych symboli religijnych (przynajmniej w tamtym poście) nie wyśmiewam.
Pomimo tego iż ci religijni i owszem;wyśmiewają.lżą,a i mordują,tych niereliginych.

P.S.O Maryji wiem.
dobrze ze chociaz wiesz o Maryji.......mozesz pokazac tych religijnych....mordujacych......tych niereligijnych.....
..ci ktorych ksiadz zlapal na podpijaniu wina mszalnego....teraz palaja zemsta zamiast wielebnego po rekach calowac...uchronil ich od pijanstwa...
whiskeyprint1

wierzacy. A w ogole co ty wiesz o Maryi Krolowej Polski???????
---------------------------------------------------------------------
nie chcem ale muszem.

a coz pan droga pani powie o krolowej polski?
zapewne tyle samo co o xiedzu kordeckim i cudzie pod czestochowa - badz tez o zaglobie-skrzetusko-wolodyjowskim ktorzy stali sie kawalkiem prawdziwej historii polski - nieprawdaz?

amen?
Bingoo

whiskeyprint1 pisze:wierzacy. A w ogole co ty wiesz o Maryi Krolowej Polski???????
---------------------------------------------------------------------
nie chcem ale muszem.

a coz pan droga pani powie o krolowej polski?
zapewne tyle samo co o xiedzu kordeckim i cudzie pod czestochowa - badz tez o zaglobie-skrzetusko-wolodyjowskim ktorzy stali sie kawalkiem prawdziwej historii polski - nieprawdaz?

amen?
...ktos nam ciemnotę wciska......niemcy jakies czy co?
Zablokowany